Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς δεν μεταβάλει για την ώρα τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου. «Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» αναφέρει η σχετική απόφαση. «Η ευελιξία θα παραμείνει στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε οι απειλές για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών», προσθέτει η ανακοίνωση. Οσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ) στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την απόφαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με επιβραδυνόμενο ρυθμό στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, για να τερματιστεί στο τέλος Μαρτίου. «Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει όσα ομόλογα λήγουν, τα οποία οράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετατροπή του χαρτοφυλακίου PEPP θα γίνει ώστε να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η σχετική απόφαση.

 Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για αύξηση επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος, με διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σημειώνοντας πως το συμβούλιο εξέφρασε ομόφωνα την έκπληξή του για την άνοδο του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όπου ανήλθε στο 5,50%, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών για την ευρωζώνη. Η ομοφωνία για αυτό το θέμα είναι σημαντική, γιατί δεν πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση όπου εκφράζουν ανησυχίες μόνο οι πιο «σκληροί» τραπεζίτες, όπως ο Γερμανός και ο Ολλανδός,κάτι που σημαίνει ότι γίνεται πιο πιθανή μια αλλαγή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, τόνισε ότι οι αποφάσεις για πιθανή αλλαγή κατεύθυνσης θα ληφθούν στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, όπου θα εξετασθούν, όπως τόνισε η Λαγκάρντ, όλα τα τελευταία στοιχεία και οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Για πρώτη φορά, η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν απέκλεισε μια αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022. Σε ερώτηση αν θα επαναλάβει τη δήλωση που έκανε τον Δεκέμβριο, ότι δεν θα γίνει αύξηση μέσα στο 2022, απέφυγε να την επαναλάβει και τόνισε ότι αναλαμβάνει δεσμεύσεις μόνο υπό όρους, δηλαδή με βάση την εξέλιξη που θα έχει ο πληθωρισμός. Εν συνεχεία, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει σε σχέση με τον Δεκέμβριο καθώς υπάρχει ανοδικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα. Οι πιέσεις στον πληθωρισμό προέρχονται κυρίως από την ενέργεια και από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και καταγράφονται αυξήσεις σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών που καλύπτουν πάνω από το 60% του δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε περίπτωση που αποφασισθεί τον Μάρτιο ότι θα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ στην κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων, η Λαγκάρντ τόνισε ότι αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Αρχικά θα πρέπει να διακοπεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή να σταματήσουν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σε αύξηση των επιτοκίων στο 0,5% προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας στη σημερινή της συνεδρίαση ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι σύντομα ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 7%. Στη συνεδρίαση της BoE, η πλειονότητα μελών ψήφισε όμως υπέρ αύξησης 0,25 μ.β., όμως από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, τα τέσσερα ήθελαν να αυξηθούν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 0,75%

Περιορίστηκε η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, καθώς ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών επλήγη από την υποτονική ζήτηση εν μέσω αυστηρότερων περιορισμών για την ανακοπή της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα. Ορισμένες κυβερνήσεις στην ευρωζώνη ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση της Όμικρον, ενώ οι απότομες αυξήσεις τιμών, εν μέρει εξαιτίας εφοδιαστικών προβλημάτων και ελλείψεων εργατικού δυναμικού, επίσης επηρεάζουν τη ζήτηση. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε στις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 53,3 τον Δεκέμβριο --το χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Φεβρουάριο και οριακά κάτω από την αρχική εκτίμηση των 52,4 μονάδων. Αυτά τα μέτρα είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στον τομέα των υπηρεσιών, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί σε χαμηλό εννεαμήνου στις 51,1 μονάδες από τις 53,1 του Δεκεμβρίου.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ενισχύθηκε σε επίπεδο ρεκόρ τον περασμένο μήνα, στο 5,1% τον Ιανουάριο από το 5% του Δεκεμβρίου, υπερδιπλάσιο του στόχου του 2% της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.

Άλμα έκαναν τα ετήσια κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού Shell, που κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη 19,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πλήρες έτος 2021.

Η στερλίνα ανήλθε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και δύο χρόνια έναντι του ευρώ, αφού ενισχύθηκε κατά 0,5% έναντι του ευρώ στις 82,87 πένες.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία καθώς ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 48,69% τον Ιανουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Turkstat.

Μικρότερος ήταν ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις έπεσαν στις 238.000 από 260.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές περίμεναν απώλειες στις 245.000. Ο κινητός μέσος όρος των αιτήσεων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, έπεσε σε 1,62 εκατ., όντας σε χαμηλό περίπου 49 ετών. Ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διολίσθησε στα 2,07 εκατ., χάνοντας 73.205.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 468.95 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.69%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,139.55 μονάδες, με πτώση 1.95%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,536.52 μονάδες, πέφτοντας 0.61%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,385.45 μονάδες, με βουτιά 1.63%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,005.63 μονάδες, διολίσθησε 1.54%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,080 μονάδες, με απώλειες 1.13%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,693.85 μονάδες, χάνοντας 0.22%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα