Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εξαιτίας των ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και για την αύξηση του πληθωρισμού.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς σε υψηλό ρεκόρ δεκαετίας αναμένεται να φτάσει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο 2021 και να διαμορφωθεί στο 3,4%, από 3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη Εurostat, η αύξηση αυτή στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που ξεπερνά σαφώς το στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οφείλεται κυρίως στην αύξηση στις τιμές της ενέργειας το Σεπτέμβριο (17,4%, έναντι 15,4% τον Αύγουστο), την οποία ακολούθησαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,1%, έναντι 2,6% τον Αύγουστο), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (2,1%, έναντι 2,0% τον Αύγουστο) και οι υπηρεσίες (1,7%, έναντι 1,1% τον Αύγουστο). Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί το Σεπτέμβριο στο 2,1% από 1,2% τον Αύγουστο. Η Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία έχουν το δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη (2,1%), μετά την Πορτογαλία (1,3%). Το υψηλότερο επίπεδο ετήσιου πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφεται το Σεπτέμβριο στην Εσθονία (6,4%), στη Λιθουανία (6,3%), στη Σλοβακία (5,1%), στη Λετονία (4,6%), στην Ισπανία και στο Λουξεμβούργο (4%).

Η ανάπτυξη της μεταποίησης στην ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή τον Σεπτέμβριο αλλά η δραστηριότητα επλήγη σημαντικά από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που πιθανόν να συνεχιστούν και να διατηρήσουν υψηλές τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Τα εργοστάσια είναι αντιμέτωπα με δυσκολίες στην επιμελητεία, με ελλείψεις προϊόντων και εργατικού δυναμικού που σε μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, η οποία ανάγκασε κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit υποχώρησε στις 58,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 61,4 τον Αύγουστο και λίγο χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 59,7 μονάδων. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε από τις 59,0 μονάδες του Αυγούστου στις 55,6. Οι τιμές πάνω από το όριο των 50 μονάδων υποδηλώνουν ανάπτυξη. Οι δυσκολίες αυτές συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στο κόστος των πρώτων υλών που χρειάζονται τα εργοστάσια. Ο δείκτης τιμών εισροών διαμορφώθηκε από τις 87,0 μονάδες του Αυγούστου στις 86,9. Ωστόσο, τα εργοστάσια μετακύλισαν κάποιες από αυτές τις αυξήσεις στους πελάτες τους και ο δείκτης τιμών εκροών πλησίασε τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το καλοκαίρι.

Στις ΗΠΑ, Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης ανέβηκε 0,4% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο συμπληρώνοντας έξι συνεχείς μήνες ισχυρής με κέρδη . Από πέρυσι, ο δείκτης αυξήθηκε στο 4,3% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα, όντας σε υψηλό 30 ετών.  Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ανέβηκε κατά 3,6%. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν τον Αύγουστο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι καταναλωτικές δαπάνες ανέβηκαν 0,8% τον Αύγουστο, παρά τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,6%. Τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά σε μικρή πτώση κατά 0,1% αντί για άνοδο 0,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ανέβηκε στις 61,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 59,9 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν απώλειες στις 59,9 μονάδες. Αύξηση κατέγραψε η μέτρηση για τις τιμές που πληρώνουν τα εργοστάσια για πρώτες ύλες, στις 81,2 μονάδες από 79,4 τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ασία ήταν υποτονική τον Σεπτέμβριο καθώς οι ενδείξεις για επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης και το κλείσιμο των εργοστασίων που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού επηρέασαν τις οικονομίες της περιοχής.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, από την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει προσωρινά λουκέτο στο εργοστάσιο της Opel στη Θουριγγία λόγω έλλειψης μικροτσίπ μέχρι τουλάχιστον το τέλος του χρόνου. Η απόφαση του κολοσσού Stellantis προκαλεί έντονη ανησυχία, αλλά και αντιδράσεις των περίπου 1.300 εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 453.06 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.38%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,036.15 μονάδες, με πτώση 0.29%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,028.09 μονάδες, πέφτοντας 0.82%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,155.25 μονάδες, με βουτιά 0.69%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,517.69 μονάδες, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,607 μονάδες, με απώλειες 0.3%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε περίπου στα ίδια, όντας στις 8,794.5 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις