Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνη βρέθηκε στο 3% .

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς στο 3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat. Τον Ιούλιο ήταν 2,2% και έναν χρόνο πριν ήταν -0,2%. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώθηκε στο 3,2%.Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (0,4%), την Ελλάδα (1,2%) και την Πορτογαλία (1,3%), ενώ από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία -όλες είχαν 5,0%. Η υψηλότερη συμβολή στον πληθωρισμό της ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια, τα βιομηχανικά αγαθά εξαιρουμένης της ενέργειας, καθώς και τα τρόφιμα, το αλκοόλ, τον καπνό και τις υπηρεσίες.

Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η ΕΚΤ αναμένει να επιτευχθεί το 2025 ο στόχος για τον πληθωρισμό (2%). Το δημοσίευμα, παρόλο που στη συνέχεια διαψεύστηκε από την ΕΚΤ, προκάλεσε έντονο προβληματισμό καθώς απεκάλυπτε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη είναι τελικώς πολύ πιο ισχυρές από αυτές που επισήμως έχει παραδεχθεί η ΕΚΤ. Σύμφωνα με αυτό, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane φερόταν σε ιδιωτική συνάντηση που είχε ο ίδιος με Γερμανούς οικονομολόγους να τους έχει αποκαλύψει έρευνα της ΕΚΤ η οποία κατέληγε στο δυσοίωνο σενάριο για την πορεία του πληθωρισμού. Μάλιστα έκανε αναφορά σε εσωτερικά μοντέλα της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε πορεία για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της σε δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού φέτος, μετά και την άνοδο του στο 3% τον Αύγουστο.

Οι φόβοι για πολύ υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι υπερβολικοί για την ώρα, αλλά οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική πρέπει να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα αναφορικά με τη διάρκεια των αυξήσεων των τιμών, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Γκάμπριελ Μάκλουφ. «Πιστεύω ότι, επί του παρόντος, οι φόβοι για πολύ υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι υπερβολικοί και ότι οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές αντανακλούν προσωρινούς παράγοντες που θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Μάκλουφ. «Υπάρχει, όμως, σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια των πιέσεων στις τιμές και πρέπει να ερμηνεύσουμε αυτά τα στοιχεία και τα αποτελέσματα των μοντέλων μας με προσοχή», πρόσθεσε.

Η Βρετανία εξετάζει χαλάρωση των περιορισμών για την COVID-19 στην Αγγλία αναφορικά με τα διεθνή ταξίδια. Οι λιανικές πωλήσεις έπεσαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, πραγματοποιώντας το χειρότερο της 25ετίας. Ειδικότερα, ο όγκος των πωλήσεων έπεσε 0,9% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, μετά την πτώση του Ιουλίου κατά 2,8%.

Η ισπανική κυβέρνηση και τα συνδικάτα σφράγισαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ μια συμφωνία για μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού έπειτα από ημέρες διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν σε τεταμένη ατμόσφαιρα, ανέφεραν οι δύο πλευρές σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Άνοδο 0,1% σημείωσε η παραγωγή της ευρωζώνης στον κατασκευαστικό τομέα σε μηνιαία βάση, κατά τον Αύγουστο. Όπως έκανε γνωστό η Eurostat, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η παραγωγή έπεσε 0,1%. Η Γαλλία και η Σουηδία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαία βάση, ενώ η Σλοβενία τις υψηλότερες απώλειες. Σε ετήσια βάση, η κατασκευαστική παραγωγή ανέβηκε  3,3% στην ευρωζώνη και 3,8% στην ΕΕ.

Η Fitch αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία στο 6% το  2021 από 6,3% προηγουμένως. Ο οίκος αναμένει ανάπτυξη 5,2% φέτος από 5% προηγουμένως, για την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 461.94 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.86%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,129.95 μονάδες, με πτώση 0.96%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,962.2 μονάδες, πέφτοντας 0.93%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,487.45 μονάδες, με βουτιά 1.05%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,570.19 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.79%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,738 μονάδες, με απώλειες 0.87%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,768.5 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.40%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις