Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται η αρνητική τροπή που πήραν οι συνομιλίες των χωρών του ΟΠΕΚ+.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς oι υπουργοί του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους (ΟΠΕΚ+), διέκοψαν τις συζητήσεις για το ύψος της παραγωγής του χωρίς να καθορίσουν νέα ημερομηνία επανέναρξής τους μετά τη σύγκρουση της περασμένης εβδομάδας, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να απορρίπτουν την πρόταση για οκτάμηνη παράταση των περιορισμών στην παραγωγή. Πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο, ενώ άλλες έλεγαν ότι μία νέα σύνοδος θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες και ότι πιστεύουν πως θα υπάρξει αύξηση (της παραγωγής) τον Αύγουστο. Ο ΟΠΕΚ είχε συμφωνήσει σε πρωτοφανείς μειώσεις της παραγωγής το 2020 για να αντιμετωπίσει το κραχ των τιμών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Τα μέλη του καρτέλ χαλάρωναν σταδιακά τους περιορισμούς στην παραγωγή, αλλά το σχέδιο της περασμένης Παρασκευής - για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και για νέες σταδιακές μεταβολές της παραγωγής έως το τέλος του 2022 - μπλοκαρίστηκε. Αξίζει να σημειωθεί πως ανοδικά κινούνται και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου εξαιτίας των παραπάνω, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη στενότητα στην αγορά, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα ανακάμπτει.

Yψηλότερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση των πωλήσεων λιανικής στην ευρωζώνη τον Μάιο, μετά από την πτώση του Απριλίου, που οφείλεται κυρίως χάρη στις αγορές προϊόντων εκτός τροφίμων και καυσίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 4,6% σε μηνιαία βάση τον Μάιο και 9% σε ετήσια βάση.  Τον Απρίλιο οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 3,9% σε μηνιαία βάση, αν και αυξήθηκαν 23,3% σε ετήσια βάση, τόνισε η Eurostat. Καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει από τους περιορισμούς του κορονοϊού, η Eurostat αναφέρει ότι οι πωλήσεις προϊόντων εκτός τροφίμων, καυσίμων, αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 8,8% σε μηνιαία βάση μετά από την πτώση 6,1% τον Απρίλιο, και αυξήθηκαν 14,8% σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις καυσίμων για αυτοκίνητα διαμορφώθηκαν 8,1% υψηλότερα σε μηνιαία βάση και 28,4% σε ετήσια βάση.

Tο επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία παρέμεινε σε πολύ υψηλό επίπεδο τον Ιούλιο παρά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση, καθώς οι προβλέψεις για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη ενισχύθηκαν. Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW, ανακοίνωσε ότι το οικονομικό κλίμα των επενδυτών μειώθηκε στις 63,3 μονάδες από τις 79,8 μονάδες στον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 75,2 μονάδες. Ξεχωριστός δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες του ZEW, σημείωσε άνοδο στις 21,9 μονάδες από τις -9,1 μονάδες τον Ιούνιο, και πέρασε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Μεγάλη πτώση κατέγραψαν το Μάιο οι παραγγελίες για γερμανικά αγαθά από το πρώτο lockdown του 2020, κυρίως εξαιτίας της ασθενέστερης ζήτησης από χώρες εκτός της ευρωζώνης και των λιγότερων συμβάσεων για μηχανήματα και ενδιάμεσα αγαθά. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία εμφάνισαν ότι οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά μειώθηκαν 3,7% σε μηνιαία βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση νέων δραστηριοτήτων το 2021. Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η διεθνής ζήτηση μειώθηκε κατά 6,7%, με τις παραγγελίες εκτός ευρωζώνης να υποχωρούν 9,3%. Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε 0,9%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 454.90 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.75%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,052.25 μονάδες, με πτώση 0.86%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,102.66 μονάδες, πέφτοντας 0.87%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,515.90 μονάδες, με βουτιά 0.93%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,507.48 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.91%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,220.5 μονάδες, με απώλειες 0.87%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,864 μονάδες, χάνοντας 0.92%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις