Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές διαφοροποιήσεις, παρά το γεγονός πως ενισχύθηκε το Μάιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη καθώς η χαλάρωση κάποιων περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό έδωσε ζωή στον τομέα των υπηρεσιών, εμφάνισαν τα στοιχεία. Η επίσπευση των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην περιοχή και η πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων, έχει επιτρέψει στις κυβερνήσεις να αφαιρέσουν κάποια μέτρα που επιβλήθηκαν για την προσπάθεια να ανακοπεί η διάδοση του ιού. Ειδικότερα, ο σύνθετος ΡΜΙ ενισχύθηκε στις 57,1 μονάδες τον Μάιο από τις 53,8 μονάδες του Απριλίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018. Τα στοιχεία του Μαΐου ήταν υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για 56,9 μονάδες και υψηλότερα των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης που καλύπτει τον τομέα των υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε υψηλό τριών ετών, στις 55,2 από τις 50,5 μονάδες, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 55,1 μονάδες.

Aνοδο κατέγραψε ο τομέας των υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό όλων των εποχών. Ο δείκτης υπηρεσιών του ISM έφτασε στις 64 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 62,7 τον Απρίλιο, όντας στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν αύξηση στις 63 μονάδες. Ο δείκτης νέων παραγγελιών ανέβηκε  στις 63,9 μονάδες από 63,2 προηγουμένως. 

Επιβράδυνση της δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών παρουσιάστηκε τον Μάιο στην Κίνα, εξαιτίας της επιβράδυνσης της ζήτησης στο εξωτερικό. Ο δείκτης της Caixin και της IHS Markit για τον τομέα υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στις 55,1 μονάδες, χαμηλότερα από ις 56,3 μονάδες τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο θα δώσουν νέες ενδείξεις για τον ρυθμό ανάκαμψης στη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, καθώς και για την πορεία του πληθωρισμού σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές ανησυχούν για πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Στο μέτωπο της πανδημίας, η Γαλλία σκοπεύει να ξεκινήσει τον εμβολιασμό εφήβων στα μέσα Ιουνίου ενώ η Γερμανία δηλώνει ότι μπορεί να αυξήσει την προμήθεια εμβολίων για να αποφύγει μελλοντική έξαρση της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητος, περίπου στις 451.12 μονάδες. 

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,079.15 μονάδες, με απώλειες 0.23%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,064 μονάδες, χάνοντας 0.62%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,633.9 μονάδες, με άνοδο 0.2%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,507.92 μονάδες, διολίσθησε 0.21%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,448.5 μονάδες, με κέρδη 0.27%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,141 μονάδες, πέφτοντας 0.43%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις