Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, από την ανησυχία που επικρατεί για την κατάσταση με την πανδημία και το άνοιγμα των οικονομιών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, ενώ νέα άνοδο καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας και πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε σήμερα σε ομιλία της στο φαινόμενο, υποστηρίζοντας «ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την προσφάτως σημειωθείσα αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων». Όπως εξήγησε η ίδια, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και γενικότερα τα επιτόκια της διατραπεζικής (swap) αποτελούν κρίσιμους «ιμάντες» για την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Πολύ μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος απ' ό,τι αναμενόταν καταγράφηκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, χάρη στην ενίσχυση του βιομηχανικού της τομέα παρά τα lockdown. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στις 92,4 μονάδες από 90,3 τον Ιανουάριο, ενώ αναλυτές που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία τιμή 90,5 μονάδων. Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τον περασμένο μήνα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2021 και συγκεκριμένα στο 3% από το 4,4% που εκτιμούσε το περασμένο φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να μη φθάσει τα προ κορονοϊού επίπεδά της πριν από τα μέσα του 2022.

Απώλειες σημείωσε το bitcoin σήμερα, μετά το υψηλό επίπεδο - ρεκόρ των 58.354 δολαρίων που κατέγραψε χθες, Κυριακή. Οι πωλήσεις των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα μείωσαν τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες αν θα επεκτείνει την άρση των δημοσιονομικών κανόνων της (του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης).

Άρση των περιορισμών «σε τέσσερα βήματα και χωρίς φαινόμενο γιο-γιο», είναι το σχέδιο της Καγκελαρίας για την επαναλειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας μετά το γενικό lockdown που είναι ακόμη σε ισχύ για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 413.50 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.33%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,700.05 μονάδες, με πτώση 0.36%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,614.9 μονάδες, έπεσε 0.14%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,951.9 μονάδες, με βουτιά 0.3%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,767.44 μονάδες, διολίσθησε 0.11%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,006.5 μονάδες, με απώλειες 0.56%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,109 μονάδες, πέφτοντας 0.52%.