Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η πανδημία βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς η κατάσταση της πανδημίας covid-19 στη Γαλλία είναι ανησυχητική, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Ανώτατης Αρχής Υγείας (HAS) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter σήμερα, την ώρα που η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει την επιβολή τρίτου lockdown. Η Γαλλία έχει τον έβδομο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από covid-19 παγκοσμίως, με περισσότερους από 73.000 θανάτους.

H Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 παρήγαγε αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό στις εργαστηριακές δοκιμές εναντίον των νέων στελεχών του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Στις ΗΠΑ, το νέο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που προτείνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αφορά επιταγές σε εκατομμύρια Αμερικανούς, βοήθεια στις τοπικές κυβερνήσεις, χρηματοδότηση για φάρμακα και τεστ κορονοϊού, αύξηση του ελάχιστου μισθού και επιδόματα ανεργίας. Ο ίδιος θα επιβάλλει εκ νέου από σήμερα απαγόρευση εισόδου στους περισσότερους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση τον Ιανουάριο καθώς ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19 ανέκοψε την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στις 90,1 μονάδες από το ανοδικά αναθεωρημένο επίπεδο των 92,2 μονάδων του Δεκεμβρίου. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 91,8 μονάδες. «Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έπαυσε προσωρινά την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κλέμενς Φιστ.

Κοντά στην παραίτηση βρίσκεται ο Ιταλός Πρωθυπουργός. Τζουζέπε Κόντε, με στόχο να σχηματίσει αργότερα μία νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να έχει ευρύτερη πλειοψηφία, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 404.70 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.94%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,554.65 μονάδες, με πτώση 1.33%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,641.8 μονάδες, πέφτοντας 0.8%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,649.3 μονάδες, με βουτιά 1.62%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,472.36 μονάδες, διολίσθησε 1.57%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,737.5 μονάδες, με απώλειες 1.59%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,897 μονάδες, χάνοντας 1.73%.