Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά τη η χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ευρώπη και τις  ελπίδες ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, ενώ η Γερμανία και οι τέσσερις διαφορετικές περιοχές που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψαν τα σχέδιά τους να επιτραπούν συγκεντρώσεις με συγκεκριμένους περιορισμούς τα Χριστούγεννα. Η Γαλλία θα αρχίσει να χαλαρώνει το δικό της lockdown αυτό το σαββατοκύριακο ύστερα από σημαντική μείωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων και νοσηλευομένων ασθενών.

Επενδυτικοί κύκλοι θεωρούν ότι τα επικείμενα εμβόλια για τον κορονοϊό θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις για βιομηχανίες που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, από τον τουρισμό έως την ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε σήμερα κατά την πρόωρης παύσης των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης στην ευρωζώνη, που μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη και να καταστήσει πιο γρήγορα αφερέγγυες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Στις ΗΠΑ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χθες την ομάδα του για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες Τρίτη ότι έχει αρχίσει η μεταβίβαση της εξουσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού η Διεύθυνση Γενικών Υπηρεσιών (General Services Administration, GSA), ο ομοσπονδιακός φορέας που φροντίζει για την ομαλή παράδοση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Μπάιντεν πως μπορεί να αρχίσει η διαδικασία.

Ρεκόρ ανάκαμψης σημείωσε η αμερικανική οικονομία στο τρίτο φετινό τρίμηνο, επιτυγχάνοντας ρυθμό ανάπτυξης 33,1%(!), μετά τη "βουτιά" -31,4% του β' τριμήνου στο πρώτο κύμα πανδημίας. Είναι η καλύτερη επίδοση που σημειώνεται από το 1947, όταν η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε να διατηρεί αρχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Με την επίδοση του γ' τριμήνου υπερκαλύπτεται η πτώση του β' τριμήνου, η οποία προκλήθηκε λόγω του ότι οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες έλαβαν περιοριστικά μέτρα κλείνοντας τις οικονομίες τους, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας

Στα επιχειρηματικά νέα, η Nestle αποφάσισε να πουλήσει όλες τις δραστηριότητες της Yinlu στην Κίνα, στην Food Wise Co Ltd, ενώ η Tesla σκοπεύει να κάνει το μελλοντικό της εργοστάσιο στο Βερολίνο το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στον κόσμο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 391.93 μονάδες, πέφτοντας σχεδόν 0.12%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,513.45 μονάδες, με κέρδη 0.16%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,390.43 μονάδες, χάνοντας 0.65%.    

Ο γερμανικός DAX έφτασε σχεδόν αμετάβλητος τις 13,294.95 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,571.29 μονάδες, ενισχύθηκε 0.23%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 22,297.5 μονάδες, με άνοδο 0.69%.   

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,166 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.28%.