Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι χώρες στην Ευρώπη συνεχίζουν να λαμβάνουν μετρά κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Στη Βρετανία, αυξήθηκε στο 4,5% η ανεργία, το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ONS. Η ανεργία ήταν υψηλότερη 0,6% από το προηγούμενο έτος και 0,4% από το προηγούμενο τρίμηνο. Περίπου 1,52 εκατ. άνθρωποι ήταν άνεργοι στο τελευταίο τρίμηνο, και πρόκειται για αύξηση 209.000 πριν από ένα χρόνο και 138.000 υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο. Οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 113.000 σε ετήσια βάση και 114.000 σε τριμηνιαία βάση, στις 227.000. Η ετήσια αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου 2009, στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίση. Στη Γερμανία, υποχώρησαν κατά 0,4% οι τιμές καταναλωτή, το Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση και εναρμονισμένες, για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός διολίσθησε χαμηλότερα από το μηδέν, για δεύτερη φορά φέτος. Μία αιτία για την κίνηση είναι η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, που εφαρμόστηκε ως μέτρο του πακέτου τόνωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την 1η Ιουλίου. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας ίδια αρνητική κίνηση σε μηνιαία βάση. Tο επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, όντας στις 56,1 μονάδες από τις 77,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 73 μονάδες. Επίσης, ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες σημείωσε άνοδο στις -59,5 μονάδες από τις -66,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε χθες  το νέο, «τριφασικό» σύστημα με βάση το οποίο θα εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα στην Αγγλία, ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, σε ορισμένες περιοχές θα απαγορεύεται σε μέλη διαφορετικών νοικοκυριών να συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους. Ο Τζόνσον είπε ότι σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου και του Λίβερπουλ, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου, θα κλείσουν οι παμπ και τα μπαρ, τα γυμναστήρια, τα καζίνο και τα κέντρα αναψυχής. Οι νέοι κανόνες, που θα ισχύουν μόνο για την Αγγλία, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο προτού να τεθούν σε ισχύ, κάτι που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε σειρά νέων μέτρων με στόχο να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό. Τα μέτρα θα ισχύσουν τις επόμενες τριάντα ημέρες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Oι επενδυτές αναμένουν ότι στις ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα συμφωνήσουν σε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών της Κίνας σημείωσαν ρεκόρ τον Σεπτέμβριο. Οι εξαγωγές της Κίνας ενισχύθηκαν 9,9% σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο.

Η JPMorgan αναθεώρησε προς τα κάτω τη σύσταση για τη μετοχή της Airbus σε "underweight" από "neutral".

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 370.96 μονάδες, χάνοντας 0.55%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,279.19 μονάδες, με απώλειες 0.57%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 5,970.6 μονάδες, πέφτοντας 0.51%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,018.99 μονάδες, με βουτιά 0.91%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,947.61 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.64%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 19,558.69 μονάδες, με πτώση 0.81%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,875.2 μονάδες, μειωμένος κατά 1.09%.