Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές είναι επιφυλακτική λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ο ρυθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό επιταχύνθηκε παγκοσμίως τις τελευταίες επτά ημέρες, ιδίως στην Ευρώπη. Έπειτα από εβδομάδες σταθεροποίησης, η πανδημία επιταχύνθηκε ξεκάθαρα αυτήν την εβδομάδα, με 286.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται την ημέρα παγκοσμίως, ήτοι 8% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως και τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ευρώπη καταγράφεται η μεγαλύτερη επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων (+16% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα). Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων τριπλασιάστηκε στη Γηραιά Ήπειρο από τις αρχές Ιουλίου (47.300 αυτήν την εβδομάδα, έναντι περίπου 15.000). Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 946.727 ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 30,2 εκατομμύρια.

Η Caixabank συμφώνησε να αγοράσει την κρατική Bankia έναντι 4,3 δισεκ. ευρώ, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ισπανία και στέλνοντας το μήνυμα ότι κερδίζουν έδαφος οι συγχωνεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν δυσκολίες. Η ιταλική Intesa Sanpaolo εξαγοράζει την Unione di Banche Italiane και η ισπανική Sabadell βρισκόταν επίσης σε ανεπίσημες συζητήσεις για μία ενδεχόμενη συγχώνευση.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δαπάνες των Βρετανών καταναλωτών τον περασμένο μήνα, οδηγώντας τον τζίρο στο λιανεμπόριο σε επίπεδα προ πανδημίας. Οι λιανικές πωλήσεις είναι τώρα 4% υψηλότερες. Ο κλάδος έχει καταγράψει ταχύτερη ανάκαμψη σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία, χάρη στην ισχυρή διαδικτυακή ζήτηση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει διάταγμα σήμερα που θα απαγορεύει σε πολίτες στις ΗΠΑ να ‘κατεβάζουν’ την κινεζική εφαρμογή μηνυμάτων WeChat και τη εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο TikTok από τις 20 Σεπτεμβρίου. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απαγόρευση για νέα downloads του TikTok στις ΗΠΑ μπορεί και πάλι να ανακληθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν τεθεί σε ισχύ αργά την Κυριακή καθώς η ByteDance, η ιδιοκτήτρια εταιρία του TikTok, προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία για την τύχη των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 369.38 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.5%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,283.05 μονάδες, με πτώση 1.01%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,003.97 μονάδες, χάνοντας 0.76%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,123.65 μονάδες, με βουτιά 0.64%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,978.18 μονάδες, διολίσθησε κατά 1.22%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 19,517.5 μονάδες, με απώλειες 1.13%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,927 μονάδες, πέφτοντας 2.25%.