Αγορές

Στο "κόκκινο" η Wall - Απώλειες πάνω από 1% για τον Nasdaq


Με απώλειες έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή του από το 1982, καθώς η ισχυρή ζήτηση από τους καταναλωτές επλήγη από προβλήματα στη τροφοδοσία που σχετίζονται με την πανδημία. Η αύξηση των τιμών ανήλθε στο 6,8% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε: +0,8% σε σχέση με +0,9% τον Οκτώβριο.

Η Fed αναμένεται, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το επόμενο έτος για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Προς τα κάτω αναθεωρεί την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2021 ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (ΟΠΕΚ), αναμένοντας πως θα τρέξει με 5,5%, ενώ για το επόμενος αφήνει αμετάβλητες τις προβλέψεις για το ΑΕΠ στο 4,2%. Ο ΟΠΕΚ τονίζει ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναπτυχθεί 5,5% για το τρέχον έτος και 4,1% το 2022, παρόμοια με την προηγούμενη εκτίμηση του περασμένου μήνα. Στην ευρωζώνη κρατά επίσης χωρίς διαφοροποίηση τις προβλέψεις του στο 5,1% και 3,9%, αντίστοιχα. Στην Ιαπωνία, όπως σημειώνει, θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2021 και 2,2% το επόμενο έτος. Η Κίνα και η Ινδία θα παραμείνουν παγκόσμιοι ηγέτες όσον αφορά τη φετινή οικονομική ανάπτυξη με 8% έκαστη. Επίσης, διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου για φέτος και το 2022, εκτιμώντας πως θα αυξηθεί ετησίως κατά 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021.

Έτος ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι το 2022, εκτιμά η JPMorgan σε έκθεσή της. Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός εκτιμά ότι εντός της επόμενης χρονιάς, θα κλείσουν οι «πληγές» των οικονομιών παγκοσμίως, που άνοιξαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Η άποψή μας είναι ότι το 2022 θα είναι η χρονιά της πλήρους παγκόσμιας ανάκαμψης, το τέλος της πανδημίας και η επιστροφή στις κανονικές συνθήκες ζωής, όπως ήταν πριν εμφανιστεί ο Covid-19», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, όπου συνεχίζει ως εξής: «Αυτό υποδεικνύεται από την επίτευξη της ευρείας ανοσίας του πληθυσμού, καθώς και με τη βοήθεια ανθρώπινης εφευρετικότητας, όπως οι νέες θεραπείες που αναμένεται να είναι ευρέως διαθέσιμες το 2022. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην παγκόσμια κινητικότητα και τις υψηλές δαπάνες και από τους καταναλωτές, αλλά και από τις επιχειρήσεις».

Οι Δημοκρατικοί αισθάνονται ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουν την ψήφιση του νομοθετικού πακέτου των κοινωνικών δαπανών και των δαπανών για το κλίμα που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το συντομότερο δυνατό, καθώς πλησιάζει η εκπνοή της παράτασης των επιστροφών φόρου που χορηγούνται για τα παιδιά στο τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα πολιτικών ειδήσεων The Hill. Αν δεν αναλάβει δράση το Κογκρέσο, η Υπηρεσία Ελέγχου Εισοδήματος των ΗΠΑ (IRS) θα πραγματοποιήσει την τελευταία μηνιαία καταβολή των σχετικών επιστροφών φόρου στις 15 Δεκεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους θεωρούν τις μηνιαίες αυτές πληρωμές σε ρευστό, που έχουν καθοριστική σημασία για τη μείωση της φτώχειας στον παιδικό πληθυσμό και θέλουν να προλάβουν τη λήξη της παράτασης καταβολής των επιστροφών φόρου. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν αποτελεί ένα ουσιαστικό εμπόδιο για τις κινήσεις αυτές, καθώς αρνήθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο των κοινωνικών δαπανών αυτή τη χρονιά. Πέρα από την αρνητική στάση του Μάντσιν σημαντικά στελέχη των Δημοκρατικών επιμένουν ότι δεν θα εκπνεύσει η παράταση που έχει δοθεί στην καταβολή των φορολογικών επιστροφών για τα παιδιά. «Δεν θα έχουμε μία διακοπή στις πληρωμές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Σέροντ Μπράουν. O νόμος με δαπάνες 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, που ενεργοποίησε ο Μπάιντεν τον Μάρτιο, παρέτεινε τις επιστροφές φόρου για τα παιδιά για το 2021. Η παράταση αυτή συμπεριέλαβε μία αύξηση στις φορολογικές επιστροφές, μηνιαία προπληρωμή των σχετικών ποσών, ενώ επέτρεψε στις οικογένειες με τα χαμηλότερα εισοδήματα να μπορούν να λαμβάνουν το σύνολο του ποσού των φορολογικών επιστροφών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 35,652.07 μονάδες, με πτώση 0.89%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,671.3 μονάδες, χάνοντας 0.86%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 15,413.3 μονάδες, με απώλειες 1.39%.

Tο συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 3,50 δολ. ή 0,2% και έφτασε στα 1.788,30 δολ. ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου διολίσθησε 38 cents ή 0,5% και έκλεισε στα 71,29 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent Φεβρουαρίου έπεσε 76 cents ή 1% στα 74,39 δολ. ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις