Αγορές

Στο "κόκκινο" για έκτη ημέρα οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, για έκτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ εταιρικά αποτελέσματα, ύφεση και οικονομικά στοιχεία βρίσκονται στο προσκήνιο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχουν οι πιο σφιχτές νομισματικές πολιτικές και ο υψηλός πληθωρισμός στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η ολλανδική εταιρία ιατρικής τεχνολογίας Philips ανακοίνωσε ότι αναμένει τα τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη της να μειωθούν περίπου 60%. Tο Bloomberg αναφέρει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά αν η Credit Suisse συνέχισε να βοηθά πελάτες της στις ΗΠΑ να κρύβουν περιουσιακά στοιχεία από τις αρχές, μετά το πρόστιμο 2,6 δισ. δολαρίων για φορολογικές παραβιάσεις. Η LVMH γνωστοποίησε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Ύφεση ύψους 0,4% αναμένει η κυβέρνηση για τη γερμανική οικονομία το 2023, με τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο 7%, ανακοίνωσε πριν από λίγο στο πλαίσιο της «φθινοπωρινής πρόβλεψης», ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται το 2024, με ρυθμό 2,3% και πληθωρισμό περίπου 2,4%. «Είναι δύσκολη εποχή. Βιώνουμε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση, η οποία διευρύνεται διαρκώς σε οικονομική και κοινωνική κρίση», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και απέδωσε τη δυσμενή κατάσταση στη διακοπή προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της έχει προκαλέσει σοβαρό περιορισμό της λειτουργίας των ιδιαίτερα ενεργοβόρων βιομηχανιών. Για το τρέχον έτος εκτιμάται πάντως ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,4%, ενώ την περασμένη άνοιξη η πρόβλεψη της κυβέρνησης έκανε ακόμη λόγο για ανάπτυξη 2,2% το 2022 και 2,5% το 2023. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συνασπισμό, η αύξηση των τιμών θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, περίπου 8% για το τρέχον έτος και 7% για το 2023. Από το 2024 θεωρείται ότι θα επανέλθει στο 2,4%.

«Η ενέργεια πρέπει να είναι προσιτή για όλους», τόνισε ο κ. Χάμπεκ, αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ζήτησε ωστόσο και πάλι τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση από τους καταναλωτές, καθώς, όπως είπε, το φυσικό αέριο είναι πλέον «σπάνιο είδος». Στο μεταξύ η πληρότητα των γερμανικών αποθηκών έχει φθάσει στο 95%, δήλωσε. Σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, φέτος η καταναλωτική δαπάνη θα σημειώσει ακόμη αύξηση 4,3%, αλλά το 2023 θα μειωθεί κατά 0,9%. Οι εξαγωγές από την άλλη πλευρά, θα κυμανθούν σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, με αύξηση κατά 1,4% για το τρέχον έτος και 2,0% για το επόμενο.

Η βρετανική οικονομία φαίνεται να οδεύει σε ύφεση καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι συρρικνώθηκε απρόσμενα τον Αύγουστο, γεγονός που αποτυπώνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η πρωθυπουργός Λιζ Τρας στην προσπάθειά της να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η αδυναμία στη μεταποίηση και οι εργασίες συντήρησης στα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου της Βόρειας Θάλασσας συνέβαλαν σε πτώση κατά 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από τον Ιούλιο και τα στοιχεία έδειξαν με ποιο τρόπο το άλμα στον πληθωρισμό πλήττει τους καταναλωτές. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηδενική ανάπτυξη. Η αύξηση του ΑΕΠ τον Ιούλιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 0,1% από το 0,2% και στους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, στην πρώτη πτώση του από τις αρχές του 2021 όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Αύξηση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη για τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή ανέβηκε 1,5% τον Αύγουστο σε επίπεδο μήνα. Τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή είχε μειωθεί 2,3% σε επίπεδο μήνα, ενώ σε ετήσιο κατά 2,5%. Η μεταποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε 1,6% τον Αύγουστο, μετέχοντας στη συνολική οικονομική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3%.

Άνοδο πραγματοποίησαν οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανόδου πάτησε φρένο. Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε πως  ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,4% σε επίπεδο μήνα, ενώ αναμενόταν 0,2%. Ο δείκτης διαμορφώθηκε 8,5% υψηλότερα σε ετήσια βάση ενώ τον Αύγουστο είχε ανέβει 8,7%. Εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, οι τιμές ενισχύθηκαν 0,3% και σε επίπεδο έτους αυξήθηκαν 7,2%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 386.51 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.37%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,332.95 μονάδες, με πτώση 0.22%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,823.4 μονάδες, πέφτοντας 0.9%.      

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,175.52 μονάδες, με βουτιά 0.37%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,818.47 μονάδες, διολίσθησε 0.25%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 20,477 μονάδες, με απώλειες 1.22%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,259.99 μονάδες, χάνοντας 1.3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα