Αγορές

Στο "κόκκινο" επέστρεψαν οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις πολιτικής της ΕΚΤ και την αβεβαιότητα γύρω από τη συμφωνία ΕΕ- Βρετανίας για το Brexit.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει πλέον «ισχυρή πιθανότητα» να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εμπορίου στο τέλος του μήνα, ενώ η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε πως οι πιθανότητες βρετανικής εξόδου άνευ συμφωνίας είναι πλέον μεγαλύτερες. Την ίδια ώρα πηγές της ΕΕ σημειώνουν ότι υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας του διαζυγίου, δηλαδή της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τα ιρλανδικά σύνορα.

Χθες, η ΕΚΤ αύξησε το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας κατά 500 δισ. ευρώ και το επεκτείνει έως τον Μάρτιο του 2022, με τα επιτόκια να παραμένουν αμετάβλητα. Αποφάσισε επίσης να παρατείνει την επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, ενώ θα αναπροσαρμόσει περαιτέρω τους όρους της τρίτης σειράς από τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας (TLTRO ΙΙΙ).

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιορίζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, το ΑΕΠ της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Παράλληλα, σημείωσε πως ενώ η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, ο τομέας των υπηρεσιών έχει δεχθεί δριμύ πλήγμα από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων και τους νέους περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα. Ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά χαμηλός, καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη, δήλωσε. Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι συνολικά τα οικονομικά στοιχεία και οι προβλέψεις των οικονομολόγων δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία θα είναι πιο βαρύς βραχυπρόθεσμα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Εν συνεχεία, τόνισε πως η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,3% το 2020 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 8% τον Σεπτέμβριο. Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι το 2021 το ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,9%, αντί για ανάπτυξη 5% που αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Το 2022 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2%, αντί για αύξηση 3,2% που προβλεπόταν προηγουμένως. Το 2023 το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 2,1%.  Για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το 2020 θα διαμορφωθεί στο 0,2% έναντι πρόβλεψης 0,3% τον Σεπτέμβριο. Το 2021 ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 1%, ενώ το 2022 θα κινηθεί στο 1,1%, χαμηλότερα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Το 2023 θα σκαρφαλώσει στο 1,4%. 

Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος λιγότερο από ό, τι προβλεπόταν και η ανάκαμψή της θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος, μόλις μπορέσει να ανοίξει ξανά η οικονομία μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τις νέες εξαμηνιαίες προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας. Συγκεκριμένα, η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί φέτος 5,5% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 7,1%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το επόμενο έτος αναμένεται τώρα στο 3%, λίγο χαμηλότερος από το 3,2% της πρόβλεψης του Ιουνίου. Κατά 0,7% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν σε συμφωνία με τις προσδοκίες, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 1%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 390.29 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.73%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,487.15 μονάδες, με πτώση 1%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,540.1 μονάδες, πέφτοντας 0.9%.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,112.3 μονάδες, με βουτιά 1.38%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,507.55 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.76%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,692.5 μονάδες, με απώλειες 1.02%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,064.5 μονάδες, χάνοντας 1.44%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις