Πολιτική

Στο «γύψο» η Τουρκία


Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περιορίζονται οι ελευθερίες, το πογκρόμ συνεχίζεται. Δεν θυσιάζεται η δημοκρατία, διαβεβαιώνει ο Ερντογάν

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η Τουρκία κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης, τα ατομικά δικαιώμτα και η ελευθερία του Τύπου περιορίζονται, ενώ οι  μαζικές εκκαθαρίσεις στο στρατό και στη δημόσια διοίκηση θα συνεχισθούν, με στόχο να εξουδετερωθούν όλοι οι θύλακες αντίστασης στο καθεστώς - ή τα "πλοκάμια της τρομοκρατικής οράνωσης του Γκιουλέν", κατά την επίσημη εκδοχή της Αγκυρας. Ο  Ερντογάν διαβεβαιώνει πάντως ότι οι νόμοι θα τηρηθούν και η Τουρκία θα παραμείνει δημοκρατική χώρα.  

"Θα προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σε διαδοχικές τηελεοπτικές εμφανίσεις του και  σε ομιλία του προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλία, προσπαθώντας να καθησυχάσει  τις δυτικές κυβερνήσεις, που φοβούνται ότι η Τουρκία διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό και την ισλαμοποίηση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα θέματα της οικονομίας, επικρίνοντας μάλιστα την S^P που  υποβάθμισε την πιστολητική αξιολόγηση της Τουρκία, με αποτέλεμσα να εκδηλωθούν ισχυρές πιέσεις στα τουρκικά ομόλογα και να ανεβούν κατακόρυφα οι αποδόσεις τους.

Από τα λεγόμενα του Ερντογάν  φαίνεται ότι η Αγκυρα ανησυχεί σοβαρά για τις επιπτώσεις  στην Τουρκική οικονομία, οι οποία από πέρυσι εμφανίζει επιβραδυνόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Σοβαρό πλήγμα αποτελεί η κάμψη της τουριστικής κίνησης, η οποία θα είναι εντονότερη στη φετινή σεζόν. 

 Με δύο "γλώσσες" προς ΗΠΑ-Ευρώπη

 Τηρώντας διαλλακτική στάση προς τις ΗΠΑ, είπε ότι δεν θα συνδέσει το αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν με τη χρησιμοποίηση της βάσης του Ινσιρλίκ από τις αμερικανικές δυνάμεις.

 Διαφορετική γλώσσα χρησιμοποίησε ο Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα έχει θέση στην ΕΕ εάν επανφέρει τη θανατική ποινή. «Αν η Βουλή «περάσει» τη θανατική ποινή, θα την υπογράψω» είπε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera - «Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε με νόημα. «53 χρόνια "χτυπάμε την πόρτα" της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος μας πάρει αυτήν την απόφαση (για επαναφορά της θανατικής ποινής), τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ πρέπει να τη σεβαστούν»

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στις επικρίσεις που έχει δεχθεί για τις μαζικές εκκαθαρίσεις στο στρατό, στο δικαστικό σώμα, στην εκπαίδευση και σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Χαρακτήρισε "παράλογες" τις επικρίσεις, επισημαίνοντας ότι και η Γαλλία είχε προβεί σε μαζικές συλλήψεις μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Οσον αφορά τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και το πώς θα επηρεασθούν σε ενδεχόμενη άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να εκδώσει τον Γκιουλέν - τον οποίο ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα - ανέφερε ότι η διπλωματία δεν πρέπει να επηρεάζεται από το συναίσθημα αλλά από τη λογική. «Η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί. Μας συνδέουν πολλά με τις ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», είπε. Τόνισε ωστόσο ότι θα «ήταν μεγάλο λάθος» αν η αμερικανική κυβέρνηση αρνηθεί να εκδώσει τον ισλαμιστή ιμαμη.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις