Πολιτική

Στο Eurogroup για πλεονάσματα και φορολογικές ελαφρύνσεις


Επιδιώκοντας πρωτίστως να οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης και συναίνεσης των Ευρωπαίων εταίρων, ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει αυτή την ώρα στους ομολόγους του του Eurogroup το κυβερνητικό δημοσιονομικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα.  Το μείζον θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο, με τη μείωση του στόχου να εμφανίζεται ως επακόλουθο.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι το τελευταίο θέμα στην ατζέντα και οι ΥΠΟΙΚ των δύο χωρών  - στην πρώτη εμφάνιση τους στο Συμβούλιο – θα  παρουσιάσουν τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων τους, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους.

Επ’ ευκαιρία της συνεδρίασης του Eurogroup  στο Ελσίνκι ο υπουργός Οικονομικών πραγματοποιεί σειρά κατ΄ιδίαν συναντήσεων με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο, τον επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, τον αντιπρόεδρο της EBDR Πιερ Χέιλμπρον και με την πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης Ελκε Κόενιγκ.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η αυριανή συνάντηση του με τους ΥΠΟΙΚ του Eurogroup  που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.  Είναι μία καθιερωμένη συνάντηση που πραγματοποιείται πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου οι «ομοϊδεάτες» υπουργοί και οι κυβερνήσεις τους να διαμορφώσουν κοινή γραμμή για τα θέματα που συζητούνται στο Συμβούλιο.

Αυτή τη φορά, λόγω χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατό να γίνει η συνάντηση πριν από τη συνεδρίαση. Θα πραγματοποιηθεί  «κατόπιν εορτής» το Σάββατο, αλλά θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον κ. Σταϊκούρα, που επιδιώκει να δημιουργήσει δεσμούς και να επιτύχει συναινέσεις.

Ένα από τα ζητούμενα είναι να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση χωρίς εμπλοκές και καθυστερήσεις στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό πεδίο, κυρίως όσον αφορά τα μέτρα 1,2 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2020 και θα πρέπει να συμβαδίζουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Διαβάστε επίσης