Διεθνή

Στο έλεος του… Brexit οι βρετανικές εταιρείες


Στο έλεος του επικείμενου Brexit φαίνεται πως βρίσκονται οι επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με δύο νέες έρευνες που δημοσιεύθηκαν σήμερα, τα επενδυτικά σχέδια ‘’φρενάρουν’’ και η αβεβαιότητα είναι πλέον έντονη.  

Το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου αναφέρει πως στην έρευνα που διενήργησε σε 5.600 εταιρείες (πρόκειται για τη μεγαλύτερη του είδους της στη Βρετανία), οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στο να βρουν προσωπικό, από την πρώτη χρονιά που άρχισε να πραγματοποιείται η σχετική έρευνα το 1989, ενώ ο ρυθμός αύξησης στις βιομηχανικές εξαγωγές είναι ο βραδύτερος από τα τέλη του 2016.

«Τα νούμερα αυτά έρχονται να ενισχύσουν αυτά που ακούμε από επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα – την αβεβαιότητα για το Brexit και την έλλειψη τολμηρών κινήσεων για την αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα], αναφέρει ο γενικός δ/ντής της BCC, Ανταμ Μάρσαλ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ζήτησε από το κόμμα της να στηρίξει το σχέδιό της για το Brexit, καθώς η χώρα εισέρχεται στο «δυσκολότερο κομμάτι των διαπραγματεύσεων».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit «βλέπουν» ότι μια συμφωνία για το «διαζύγιο» είναι πολύ κοντά.

Η οικονομία της Βρετανίας βρίσκεται πίσω από τα ποσοστά ανάπτυξης πολλών άλλων πλούσιων χωρών από την ψήφο υπέρ του Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Η τριμηνιαία έρευνα της BCC έδειξε ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και που θέλουν να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό τους επόμενους τρεις μήνες, υποχώρησε στο 47% από το 60%, ήτοι στο χαμηλότερο ποσοστό από το α' τρίμηνο του 1993. Το 72% των επιχειρήσεων ανακοίνωσαν δυσκολίες στην πρόσληψη εργατικού δυναμικού, με το ποσοστό να αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Για τον τομέα της βιομηχανίας,  όπως μεταδίδει το newmoney.gr, η ανάπτυξη στις εξαγωγικές πωλήσεις και στις νέες παραγγελίες για εξαγωγές ήταν η χαμηλότερη από τα τέλη του 2016.

«Η αποδυναμωμένη στερλίνα δεν προσφέρει πια πλεονέκτημα για πολλούς εξαγωγείς μας, ενώ η καταναλωτική δαπάνη δεν μπορεί να δώσει ώθηση στην εγχώρια αγορά», αναφέρει ο Μάρσαλ.

Σε άλλη έρευνα της Deloitte αναφέρεται πως οι οικονομικοί δ/ντές μεγάλων επιχειρήσεων βλέπουν επιβράδυνση των δαπανών των επιχειρήσεων και των προσλήψεων μετά το Brexit.
Μόνο το 13% εξ αυτών είναι πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της εταιρείας τους από ό,τι ήταν τρεις μήνες πριν (τον Ιούλιο το ποσοστό ανερχόταν στο 24%).

Παράλληλα, το 79% αναμένει ότι το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό περιβάλλον θα είναι χειρότερο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Brexit