Αγορές

Στο εφαλτήριο οι μετοχές, ενισχύονται τα ομόλογα


Θετικές μέχρι στιγμής οι ενδείξεις από το τεστ αντοχής που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο, συνηγορούν σε αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Οι προσδοκίες  συντηρούνται και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η φάση συσσώρευσης που διανύει το ΧΑ, δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από το μέωπο των ομολόγων, όπου συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων - απόδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ ενισχύει την εντύπωση ότι η αγορά συσσωρεύει δυνάμεις για μία ακόμη «εφόρμηση» προς τα επόμενα οχυρά αντιστάσεων, δημιουργώντας παράλληλα νέες βάσεις στήριξης στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

 Οι κινήσεις των funds

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται πολλές προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων μετοχών. Κατά την άποψή τους, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι  ξένα χαρτοφυλάκια ετοιμάζονται για μια μεγάλη κίνηση της αγοράς και προβαίνουν σε κινήσεις συμψηφισμών και  μεταξύ τους διευθετήσεων. Σήμερα, σε ημερήσιο τζίρο 48 εκατ. ευρώ προστέθηκαν προσυμφωνημένες συναλλαγές 11,7 εκατ. ευρώ.

Η ενεργός παρουσία ισχυρών χαρτοφυλακίων στην αγορά ήταν ιδιαίτερα εμφανής τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης. Μετά τις 13:00 κι ενώ όλοι οι δείκτες βρίσκονταν στο κόκκινο, η προσφορά απορροφήθηκε σταδιακά, η αγορά άλλαξε κατεύθυνση και οι βασικοί δείκτες συνέχισαν ανοδικά, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις της εβδομάδας, κατά τις οποίες θα φανεί αν η αγορά βρίσκεται στην αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου, ή στα πρόθυρα πρόσκαιρης διόρθωσης.

Στο επίκεντρο της προσοχής  τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, όπου οι τράπεζες  επιχειρούν τολμηρές κινήσεις, με τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και  πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων.  Αρνητικός καταλύτης η όξυνση του πολιτικού κλίματος με  αφορμή το σκάνδαλο Novartis.

 Η συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας,  στις 755,53 μονάδες με κέρδη 0,31%, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακό χαμηλό -0,75%  στις 747,49.
Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε στις 1.943,62 μονάδες με άνοδο 0,68%.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -2,38% και ανέκαμψε υπερκαλύπτοντας τις απώλειες. Εκλεισε +0,32%. Πειραιώς +2,1%, Attica +1,6%, Alpha +0,8%, Eurobank +0,2%. Στο κόκκινο η Εθνική (-1,5%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρώτος σε απόδοση ο ΟΛΠ (+2,8%). Ακολούθησαν Coca-Cola και ΑΔΜΗΕ +2%, Frivalia +1,5%, Aegean και ΟΤΕ +1,3%. Στο κόκκινο ΕΧΑΕ -1,3%, Βιοχάλκο -1,2%, Lamda -1%, Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ -0,8%.

Διαβάστε επίσης