Οικονομία

Στο Δρόμο του Μεταξιού με αναβαθμισμένο ρόλο- Συμφωνίες για επενδύσεις


Βήμα για την προβολή της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου ανάπτυξης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων γίνεται το διεθνές φόρουμ για το «Δρόμου του Μεταξιού», που διεξάγεται στην κινεζική πρωτεύουσα και προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Παράλληλα αξιοποιείται για τη σύναψη νέων συμφωνιών που θα ενισχύσουν και θα επιταχύνουν τη ροή κινεζικών και άλλων διεθνών κεφαλαίων στη χώρα μας, όπου διαμορφώνονται πρόσφορες συνθήκες  για αποδοτικές επενδύσεις  σε πολλούς τομείς.

Ελλάδα και Κίνα υπέγραψαν σήμερα νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022), που επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.  Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και η νέα συμφωνία θα «μεταφρασθεί» γρήγορα σε συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε μεγάλα  επενδυτικά projects, σε αποκρατικοποιήσεις  και σε εξαγορές.

 Διεθνείς επαφές

Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ ο πρωθυπουργός  και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν, θα έχουν επίσης συνομιλίες με ξένους ηγέτες και με οικονομικούς παράγοντες από πολλές χώρες, προλειαίνοντας το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες.

Επισημαίνεται ότι στο φόρουμ συμμετέχουν 150 χώρες, εκ των οποίων οι 37 εκπροσωπούνται από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι 90 διεθνών οργανισμών και περίπου στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και επενδυτικών φορέων.

Τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής-Δύσης για την προώθηση επενδύσεων, την οικονομική συνεργασία και την εδραίωση της ασφάλειας, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ηγέτης χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πήρε τον λόγο στη σημερινή Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου.

Συνεργασία και εξωστρέφεια

Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου “Δρόμου του Μεταξιού” συμβαδίζουν με τους περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και που θέλουμε να προωθήσουμε, αφήνοντας πίσω μας την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές μας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η συνεργασία και η εξωστρέφεια είναι το μέλλον», γι αυτό η Ελλάδα έχει εκεί στραμμένη την προσοχή. «Η Ελλάδα αξιοποιεί τώρα τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Θέλουμε η γειτονιά μας, η ΝΑ Μεσόγειος αλλά και τα Βαλκάνια, να μην είναι το σύνορο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, αλλά η γέφυρα. Να γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η Πρωτοβουλία για τον Δρόμο του Μεταξιού, που μετρά ήδη δύο χρόνια ζωής, «οδηγεί στην επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και στην αναβάθμιση των μεταφορών, της ενεργειακής συνεργασίας και της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στην επένδυση της κινεζικής COSCO στο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι, υπογραμμίζοντας πως έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Έθεσε ως στόχο «να συνδεθεί το λιμάνι με δίκτυα μεταφορών προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα