Τράπεζες

Στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης η Attica Bank!


Οι ψήφοι του ΕΦΚΑ και ο σκόπελος της DG Comp

Ενώ η Attica Bank βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα εισφέρει φρέσκο χρήμα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και θα βοηθήσει στη βελτίωση της αποδοτικότητας της, ο βασικός της μέτοχος, ο ΕΦΚΑ, αναγκάζεται να υποστεί ένα ακόμη “ψαλίδισμα”, χάνοντας τη δυνατότητα ελέγχου της τράπεζας: Κατ΄ εφαρμογή διατάξεων που είχαν επιβληθεί από τους δανειστές με συνηγορία της ΤτΕ, στερείται ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου.

Συγκεκριμένα, ενώ διατηρεί την κυριότητα του 46,2% των μετοχών, θα έχει μόνον 33% των ψήφων στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας.

Τα δικαιώματα ψήφου για το υπόλοιπο 13,2% μεταβιβάζονται υποχρεωτικά στο ΤΧΣ, βάσει διατάξεων νόμου που είχε ψηφισθεί το 2016  (Ν.4387/2016) και τροποποιήθηκε φέτος (Ν.4549/2018). Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε ήδη και γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση της τράπεζας.

Νωρίτερα ο ΕΦΚΑ είχε υποχρεωθεί να μεταβιβάσει το 20,7% των μετοχών της Attica Bank στο Ταμείο Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ), ώστε να μη διαθέτει απόλυτη μετοχική πλειοψηφία και να περιορισθεί κάτω 50%.

Με τις κινήσεις αυτές -μεταβίβαση πακέτου μετοχών στο ΤΜΕΔΕ και δικαιωμάτων ψήφου στο ΤΧΣ – η Attica Bank προσπαθεί να αποφύγει τα “δίχτυα” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp).

Η DG Comp “ξεσκονίζει” τώρα τα στοιχεία της πρόσφατης ΑΜΚ, στην οποία συμμετείχε μόνον ο ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής του να φθάσει σε 78,9%.

Αν ο ασφαλιστικός φορέας παρέμενε βασικός μέτοχος με τόσο υψηλό ποσοστό, υπήρχε κίνδυνος να θεωρηθεί η Attica Bank  ως κρατική τράπεζα και η συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην ΑΜΚ να χαρακτηρισθεί ως έμμεση κρατική ενίσχυση.

Γι αυτό ο ΕΦΚΑ μεταβίβασε δύο πακέτα μετοχών (συνολικά περίπου 32%) στο ΤΜΕΔΕ, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και το ποσοστό του δεν λογίζεται ως κρατική συμμετοχή.

Τώρα, με τη μεταβίβαση του πακέτου δικαιωμάτων ψήφου στο ΤΧΣ γίνεται  ένα ακόμη βήμα για να αποφύγει η Attica τον σκόπελο της Κομισιόν, να πάρει από την DG Comp το “καλώς έχει” για την ΑΜΚ και να κλείσει αυτό το κεφάλαιο.

 Αναμένεται ότι η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει με “κατανόηση” το θέμα, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις ότι με κυβερνητική συναίνεση η τράπεζα θα κινηθεί προς αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος πέραν της εισφοάς κεφαλαίων θα μπορεί να βοθήσει με τεχνογνωσία στην εσωτερική αναδιοργάνωση και στη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που συζητείται προβλέπει ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα εισφέρει περί τα 75 εκατ. ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου και θα αποκτήσει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (33,4%).

Εν τοιαύτη περιπτώσει το ποσοστό του ΕΦΚΑ θα πέσει περίπου στο 31%, ενώ η συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ θα περιορισθεί σε 21%-22%.

Οι δύο ασφαλιστικοί φορείς θα διατηρούν δηλαδή αθροιστικά την πλειοψηφία, αλλά ως μεγαλύτερος μέτοχος θα εμφανίζεται ο στρατηγικός επενδυτής. Έτσι η Attica Bank θα είναι τυπικά ιδιωτική και θα γίνει ελκυστικότερη για διεθνείς επενδυτές, με ανάλογη θετική επίδραση και στη χρηματιστηριακή της αποτίμηση.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα