Διεθνή

Στο ΔΠΔ η Μιανμάρ κατηγορούμενη για γενοκτονία


Μια χώρα της Δυτικής Αφρικής με μουσουλμανικό πληθυσμό, η Γκάμπια, προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορώντας τη Μιανμάρ για γενοκτονία  της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια. Την προσφυγή υποστηρίζει ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η Γκάμπια και η Μιανμάρ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του 1948 κατά της Γενοκτονίας, που προβλέπει ότι οι χώρες οφείλουν να προλαμβάνουν και να τιμωρούν το έγκλημα αυτό.

"Υποβάλαμε προσφυγή στο ΔΠΔ βάσει της Σύμβασης", ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γκάμπια  Αμπουμπακάρ Ταμπάντου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη, όπου είναι η έδρα του δικαστηρίου. "Στόχος είναι να λογοδοτήσει η Μιανμάρ για τενέργειές εναντίον του ίδιου της του λαού: τους Ροχίνγκια. Είναι ντροπή για τη γενιά μας που δεν κάνουμε τίποτε την ώρα που μια γενοκτονία εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας", πρόσθεσε.

Το 2017 περισσότεροι από 730.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ, ο οποίος, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, διέπραξε γενοκτονία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα