Πολιτική

Στο Αμμάν ο Αλ. Τσίπρας για την τριμερή Ελλάδος-Κύπρου-Ιορδανίας


Στη 2η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Ιορδανίας στο Αμμάν θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σήμερα Κυριακή.

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο, τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Γιαννακίδη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κρέτσο.   

Συμφώνα με διπλωματικές πηγές η συνάντηση αυτή αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την ενίσχυση των σχέσεων μας με τον αραβικό κόσμο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας, η αναβάθμιση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία, που αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Παράλληλα, τη στιγμή που στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου ενισχύεται η μισαλλοδοξία και ο φόβος του διαφορετικού, η Ιορδανία αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, η Συρία και το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας.

Περαιτέρω, θα συζητηθεί η διμερής και τριμερής οικονομική συνεργασία (κυρίως σε σχέση με έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ) και η συνεργασία στους τομείς εκπαίδευσης, οπτικοακουστικών, τουρισμού και ενέργειας.

Παράλληλα με τη Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων των τριών χωρών.

Κατά τη Σύνοδο, θα υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας:

1. Σε τομέα εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022

2. Μεταξύ των φορέων προώθησης επενδύσεων (από ελληνικής πλευράς το Enterprise Greece).

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:            

11.50: Διμερής  συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ιορδανό Μονάρχη

12.35: Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Έλληνα Πρωθυπουργού, Κύπριου Προέδρου και Ιορδανού Μονάρχη

13.35: Υπογραφή συμφωνιών

13.45: Γεύμα που παραθέτει η Ιορδανική πλευρά στις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου