Αγορές

Στο 2,42% η απόδοση του 10ετούς


Εμπόδια για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής βάζει ο πόλεμος την Ουκρανία. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα κατέδειξαν ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες οι οποίοι είναι οπαδοί της λεγόμενης σκληρής γραμμής, πιέζουν ασφυκτικά προκειμένου να πραγματοποιηθεί τάχιστα η στροφή της νομισματικής πολιτικής προς μία πιο συσταλτική κατεύθυνση. Και τούτο διότι εκτιμούν ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος -πριν από τον πόλεμο όταν είχε πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση- να δημιουργηθεί ένα πληθωριστικό σπιράλ στην οικονομία μέσα από τις αυξήσεις των μισθών.

Ωστόσο τα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος περιπλέκουν αρκετά την κατάσταση και τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες του ευρωσυστήματος την επόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΕΚΤ.

Η νέα αβεβαιότητα, καθώς και οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, είναι ακόμα δύσκολο να περάσουν σε οικονομετρικά μοντέλα.. Κατά συνέπεια, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές πιθανότατα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ της επόμενης εβδομάδας οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό που θα δημοσιοποιηθούν για το 2023 και το 2024, θα σηματοδοτούν την ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ. Παράλληλα, όμως, ο πόλεμος αυξάνει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού, εξέλιξη η οποία -όπως προβλέπουν οι αναλυτές- θα αποτρέψει την ΕΚΤ από το να προχωρήσει στην ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής.

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 54 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,42% από 2,40% χθες έναντι 0,05% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,37% από 2.47% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σημαντικά σήμερα το δολάριο καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1071 δολ. από το επίπεδο των 1,1121 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,076 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα