Αγορές

Στο 1,50% το επιτόκιο του 10ετούς- Επιτυχής επανέκδοση


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα μέσα σε λίγες ώρες η επανέκδοση 10ετούς ομολόγου, μέσω της οποία το ελληνικό Δημόσιο άντλησε  1,5 δισ. ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 1,50%, ενώ το κουπόνι της αρχικής έκδοσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο ήταν 3,875%.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του έχει υποχωρήσει στο 1,40%, ενώ η τιμή του έχει ανέβει στο 121% της ονομαστικής του αξίας.

Ο ΟΔΔΗΧ αξιοποίησε το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές και την αποκλιμάκωση αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων για να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Οι προσφορές ήταν περίπου πενταπλάσιες του ζητούμενου ελάχιστου ποσού (1 δισ. ευρώ) και ανήλθαν σε 5,4 δισ.

Ανάδοχοι της επανέκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Η σημαντική αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού της χώρας, το οποίο ωστόσο παραμένει κατά 2% υψηλότερο απο εκείνο της Γερμανίας, αντανακλά το μεγάλο ενδιαφερόν των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι από τις προγούμενες εκδόσεις ομολόγων, το ελληνικό ομόλογο έχει ήδη αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι με τη σημερινή έκδοση, τον ετήσιο στόχο που είχε τεθεί.

Μετά ταύτα, η δευτερογενής αγορά κινήθηκε σήμερα με «πυξίδα» τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε περαιτέρω άνοδο σε σχέση με χθες και κυμαινόταν το απόγευμα στο 1,46%, προσαρμοζόμενη σταδιακά στο νέο κουπόνι του ομολόγου.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο (λήξεως 30.01.18) με 12 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% από 1,38% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση - 0,59% να διαμορφωθεί στο 2,01% από 1,96%.

Διαβάστε επίσης