Άμυνα & Διπλωματία

Στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Μ. Βαρβιτσιώτης


Τη σημασία της χρηματοδότησης της χώρας μέσα από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ανέδειξε σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αναφορικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη σαφήνειας, σχετικά με το ποιοι θα είναι οι νέοι ίδιοι πόροι στο πλαίσιο. 

Για την υλοποίηση της Στρατηγικής Ατζέντας 2019-2024, σημείωσε πως πρέπει να παρακολουθείται στενά η επίτευξη των επιμέρους στόχων της, για την επιτυχή εμβάθυνση της Ένωσης.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε με την ομόλογό του, Amélie de Montchalin. Επιβεβαιώνοντας τις άριστες διαχρονικά σχέσεις των δύο χωρών, συζήτησαν για το ΠΔΠ και τις δυνατότητες συνεργασίας στη δημιουργία νέων ιδίων πόρων. Η Γαλλίδα Υπουργός ζήτησε να υπάρξει στενή συνεργασία με την ελληνική πλευρά. Τέλος, συζήτησαν εκτενώς για το προσφυγικό και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, συμφωνώντας πως είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κοινοτικό επίπεδο. 

Mε το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ.  Βαρβιτσιώτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Συζητάμε στην Ευρώπη το καινούριο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τα λεφτά που θα πάρει η κάθε χώρα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια. Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα έρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα. Πρώτον, το γεγονός ότι έχει μειωθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σημαντικά το ΑΕΠ της και, δεύτερον, η μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. 

Εμείς θα δώσουμε έναν αγώνα, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, να διασφαλίσουμε τόσο τα κονδύλια μας για τους αγρότες όσο και τη συμμετοχή μας με ένα σημαντικό ποσοστό στο Ταμείο Συνοχής, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την επαρκή χρηματοδότηση να στηρίξουμε την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. ΑΝΥΠΕΞ.