Διεθνή

Στις Columbia University Libraries λεύκωμα κόμικς χρονικό της Μεγάλης Ύφεσης


Μετά από σχεδόν έναν αιώνα, ένα λεύκωμα κόμικς το οποίο κρατούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 ένας κουρέας σε μια μικρή πόλη στην Πολιτεία του Κάνσας για να διασκεδάζουν οι πελάτες του και το οποίο είναι χρονικό της Μεγάλης Ύφεσης, βρήκε καινούργια στέγη: είναι πλέον ανάμεσα στα σπάνια βιβλία και χειρόγραφα των Columbia University Libraries.

To 1928, o I.A. Persinger, ιδιοκτήτης του Bungalow, μπαρμπέρικου στην πόλη Fredonia του Κάνσας, άρχισε να φτιάχνει λεύκωμα συλλέγοντας τα κόμικς «Wash Tubbs», πολυαγαπημένα εκείνη την εποχή κόμικ στριπς (ιστορίες που ξετυλίγονται σε τρία ή τέσσερα καρέ και δημοσιεύονταν σε εφημερίδες) του καλλιτέχνη Roy Crane. Για να σκοτώνουν την ώρα τους οι πελάτες που περίμεναν να πάρουν θέση κάτω απ' το ψαλίδι και την τσατσάρα του.

Η Karen Green, Curator for Comics and Cartoons στις βιβλιοθήκες του πανεπιστημίου, είδε στο λεύκωμα του Persinger μια «πύλη» στο παρελθόν και το απέκτησε για λογαριασμό των Columbia University Libraries.

«Είναι κάτι παραπάνω από μια απλή συλλογή κόμικ στριπς» εξήγησε η Karen Green, μιλώντας στο Atlas Obsura. «Κάποιες σελίδες έχουν γραμμένα μηνύματα ανάμεσα ή κάτω από τα κόμικ στριπς, κάποιες φορές γραμμένα απευθείας πάνω τους. Ο Persinger άρχισε να προσθέτει ζωγραφιές του και μερικές φορές έγραφε μεταφυσικές παρατηρήσεις για το σύμπαν ή αναφερόταν στην εξέλιξη της Ύφεσης. Όταν γέμισε όλες τις σελίδες του αρχικού λευκώματος, άρχισε να προσθέτει σελίδες, φτάνοντας σε σύνολο 800 σελίδων (το λεύκωμα του I.A. Persinger ζυγίζει λίγο πάνω από 16 κιλά)» https://www.instagram.com/p/CQ2QJCzs4E9/ ) πρόσθεσε.

Η Karen Green θεωρεί ότι πολλά μπορούμε να μάθουμε από αυτό το λεύκωμα καθώς υποστηρίζει ότι «τα κόμικς μπορούν να είναι φανταστικοί φορείς κοινωνικών προτύπων και κανόνων, πολιτικών κινημάτων - αντανακλάσεις των ανησυχιών της εκάστοτε εποχής».
   «DEAR FRIENDS OF MINE, Please write a line / In this little Wash Tubbs book of mine. / Help me Keep you in my Mind». Έτσι ξεκινά η αφιέρωση στη ράχη του λευκώματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα