Αγορές

Στις αγορές με 5ετές ομόλογο - Μάχη για το επιτόκιο


Μεγάλη απόδοση ζητούν τράπεζες και επενδυτές για να ανοίξουν δρόμο επιστροφής

Η συγκυρία και το γενικότερο κλίμα στις αγορές θα είναι παράγοντες καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του κόστους του απ' ευθείας δανεισμού της χώρας από τις χρηματαγορές, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί οσονούπω με έκδοση 5ετών ομολόγων

Οπως όλα δείχνουν, η πρώτη μεταμνημονιακή έξοδος του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων  θα γίνει με κάπως… αλμυρό επιτόκιο: Οι τράπεζες που οργανώνουν την κοινοπρακτική έκδοση δεν συναινούν σε μείωση της απόδοσης κάτω από το 3,50% και την «οδηγούν» προς το 3,70%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για ομολογιακή έκδοση αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή δεν έχει αλλάξει. Ημερομηνίες – στόχοι για την έξοδο στην αγορά εξακολουθούν να είναι η επόμενη Τρίτη, 29 Ιανουαρίου και η Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου.

Όμως, τα «σήματα» που στέλνει η αγορά ομολόγων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επενδυτές δεν θα επιτρέψουν να πέσει πολύ χαμηλά η απόδοση διάθεσης του νέου 5ετούς ομολόγου. 

Μετά από δύο εβδομάδες συνεχούς αποκλιμάκωσης της απόδοσης του 5ετούς χρεογράφου στη δευτερογενή αγορά, η τάση αυτή ανεκόπη χθες. Οι πληθαίνουσες πληροφορίες ότι ετοιμάζεται νέα έκδοση, προκάλεσαν πιέσεις στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα. Ετσι, η απόδοση του 5ετούς που είχε πέσει στο 2,98%, ανέκαμψε φθάνοντας κοντά στο 3,10%.

5ετές

Η αγορά φαίνεται ότι ωθεί την απόδοση του νέου ομολόγου υψηλότερα από το 3,50%, που ήταν ο άτυπος στόχος του ΟΔΔΗΧ. Αυτή την περίοδο οι επενδυτές θεωρούν εύλογη μια απόδοση κοντά στο 3,70%, ζητώντας ένα υπερβολικά υψηλό premium νέας έκδοσης.

Αυτό συνδέεται, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του αρθρογράφος του Bloomberg, με την «πικρή γεύση» που άφησε η έκδοση 7ετών ομολόγων του περασμένου Φεβρουαρίου στους επενδυτές. Η έκδοση έγινε σε κακή συγκυρία και τιμολογήθηκε εσφαλμένα, στο 3,50%. Μετά την ολοκλήρωσή της, μόνο για μια πολύ μικρή περίοδο η απόδοση έπεσε χαμηλότερα από το 3,50% και παραμένει σήμερα αρκετά πάνω από αυτό το σημείο, με αποτέλεσμα να εγγράφουν ζημιές όσοι αγόρασαν τους τίτλους.

7ετές

Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτη προτεραιότητα των τραπεζών που θα «τρέξουν» την κοινοπρακτική έκδοση είναι να διαμορφωθεί η απόδοση σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να διασφαλισθεί ότι οι επενδυτές που θα αγοράσουν δεν θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διαπραγμάτευση των τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, υπάρχουν ακόμη παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν δυσμενώς τις αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, καθώς όλα δείχνουν ότι θα χρειασθεί ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για βασικά θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, όπως η διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και η ενεργοποίηση των σχεδίων που θα υποστηρίξουν τις τράπεζες στη γρήγορη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει ότι έχει ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για την επιστροφή στην αγορά ομολόγων. Όπως σημειώνει το Bloomberg, καταγράφεται ρεκόρ ζήτησης ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ήδη έχουν αντληθεί από τις κυβερνήσεις με νέες εκδόσεις 106 δισ. ευρώ, δηλαδή 14% περισσότερα από όσα είχαν αντληθεί στην εκκίνηση του 2018.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο τις αποδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 5ετές της Πορτογαλίας διαπραγματεύεται με απόδοση κάτω από 0,40% στη δευτερογενή αγορά.

πορτογαλία,5ετές

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις