Πολιτική

Στις 5 και 6 Ιουνίου, το «1ο φεστιβάλ φορέων ειδικής εκπαίδευσης»


 στιβάλ, που για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα, είναι η προβολή και προώθηση των ζητημάτων που αφορούν στην Εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα και την ενημέρωση του κοινού και της πολιτείας για θέματα αναπηρίας, όπως η προσβασιμότητα, καθώς και εργασιακά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

Οι οργανωτές του φιλοδοξούν το Φεστιβάλ αυτό να αποτελέσει ένα γεγονός που θα ευαισθητοποιήσει και θα κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, πάνω στο μεγάλο ζήτημα της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ισότιμης αντιμετώπισης των παιδιών και γενικότερα των ατόμων με αναπηρία.

Ο στόχος της εκδήλωσης είναι διττός:

Α) Να εκφραστεί με τρόπο δημιουργικό η αγωνία για το μέλλον της Ειδικής Εκπαίδευσης και γενικότερα της Εκπαίδευσης των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα, αφενός παρουσιάζοντας τα προβλήματα, αφετέρου αναδεικνύοντας το έργο όλων (Ατόμων με Αναπηρία, Εκπαιδευτικών και Γονέων), μέσα σε ένα πλαίσιο αποδοχής και θετικής αντιμετώπισης της ζωής.

Β) Να υπογραμμιστεί η ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού, μέσα από τις προτάσεις για ισότιμη συμμετοχή των παιδιών-Ατόμων με Αναπηρία στο αγαθό της Εκπαίδευσης, μέσω συζήτησεων και αλληλεπιδράσεων.

Το «1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης» περιλαμβάνει:

· Θεματικά περίπτερα για ενημέρωση της κοινής γνώμης και προβολή του έργου και των καλλιτεχνικών δημιουργιών των ανθρώπων της Ειδικής Εκπαίδευσης και του Αναπηρικού Κινήματος (σχολείων, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων εκπαιδευτικών κλπ.).

· Καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα

· Ομιλίες, workshops, στρογγυλά τραπέζια σχετικά με την Ειδική Εκπαίδευση, με άξονες τα ζητήματα της Συνεκπαίδευσης και της Διαφορετικότητας

· Μουσικές συναυλίες που θα πλαισιώσουν το Φεστιβάλ

Τα Άτομα με Αναπηρία πρέπει να προβάλλονται γι’ αυτό που είναι, δηλαδή: ως ενεργοί, διεκδικητικοί πολίτες που πρέπει να ζήσουν απόλυτα φυσιολογικά και όχι ως παθητικοί αποδέκτες οίκτου.

Τα Άτομα με Αναπηρία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι που έχουν ίσα δικαιώματα με όλους και όχι ως αντικείμενα φιλανθρωπίας. Ειδικά δε, ως προς το υπέρτατο αγαθό της εκπαίδευσης, η αναγκαιότητά του οποίου αναγνωρίζεται και από τη Διεθνή Σύμβαση του Ο.Η.Ε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αυτό πρέπει να παρέχεται χωρίς διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα και να αποσκοπεί στην πλήρη ανάπτυξη των ανθρώπινων δυνατοτήτων και δεξιοτήτων, την αίσθηση αξιοπρέπειας και αυτοεκτίμησης, καθώς και την ενίσχυση του σεβασμού για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ποικιλομορφία.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις