Πολιτική

Στις 23 Ιουνίου το δημοψήφισμα για το Brexit


Στις 23 Ιουνίου τελικά θα γίνει το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της στην ΕΕ. 

Την ανακοίνωση έκανε νωρίτερα μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Nτ. Κάμερον. 

Λίγο νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωνε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Το σχόλιο αυτό έγινε, στη συνάντηση προκειμένου να εγκρίνουν οι υπουργοί την ευρωπαϊκή συμφωνία, που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι η συμφωνία αυτή, θα μεταπείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου.

«Η ΕΕ απέχει πολύ από το τέλειο και κανένας δεν πρέπει ν' αμφιβάλλει ότι η συμφωνία αυτή πρέπει ν' αποτελέσει τμήμα μιας συνεχούς διαδικασίας αλλαγής και μεταρρύθμισης», ανέφερε η Μέι, σε δήλωσή της, σύμφωνα με το BBC. «Κατά την άποψή μου, για λόγους ασφάλειας και προστασίας κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, αλλά και του εμπορίου με την Ευρώπη, που διασφαλίζει την πρόσβαση στις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο, εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον να παραμείνουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η Μέι.

 Ο Κάμερον εξασφάλισε χθες βράδυ συμφωνία με τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του για τις μεταρρυθμίσεις που τους ζητούσε, εξέλιξη που σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας του για να πείσει τους Βρετανούς να ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ στο επικείμενο ιστορικό δημοψήφισμα.

Κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα του, ο Κάμερον δήλωσε πως θεωρεί ότι η συμφωνία «αρκεί» ώστε να κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο σήμερα, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου στην οποία θα παρουσιάσει τη συμφωνία.

Τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας

Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»· και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της· θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις