Ασφαλιστική Αγορά

Στήριξη 12,5 εκ. από ΕΤΕπ σε Sunlight -Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις για το εργοστάσιο


Δάνειο 12,5 εκ. ευρώ εξασφάλισε η Sunlight του ομίλου Π. Γερμανού από την ΕΤΕπ στο πλαίσιο του γνωστού Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση καθώς είναι η πρώτη φορά που παρέχεται στήριξη σε ελληνική βιομηχανία από το πακέτο Γιούνκερ.

Η νέα επένδυση θα υποστηρίξει την προμήθεια νέου εξειδικευμένου εξοπλισμού παραγωγής, θα ενισχύσει την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊοντικών μοντέλων μπαταριών μολύβδου - οξέος και ιόντων λιθίου σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια στην Ευρώπη και θα ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ψήφος εμπιστοσύνης που παρέχει η ΕΤΕπ έρχεται να αναδείξει την σημαντικότητα της επένδυσης και των προοπτικών του ομίλου αλλά και να αποτελέσει σημαντική ενίσχυση στις προσπάθειες της εταιρείας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τις μεγάλες ζημιές στο εργοστάσιο της Ξάνθης, ώστε να επαναλειτουργήσει πλήρως ως το τέλος του 2018.

Τα εύσημα του για τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν ώστε να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας έδωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στην σημερινή σχετική εκδήλωση: 

"Με την παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση θέλω να εκφράσω τη στήριξη της κυβέρνησης προς την επιχειρηματικότητα που υπερβαίνει δημιουργικά δυσκολίες και ατυχήματα που μπορεί να συμβούν, με τρόπο που προστατεύει την εργασία και σέβεται τους εργαζομένους. Θέλω επίσης να εκφράσω τη στήριξη της κυβέρνησης προς την περιοχή της Θράκης στην οποία είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση, η ανάπτυξη της οποίας είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας", τόνισε.

Αποζημιώσεις: Προκαταβολή 18 εκ. ευρώ και έπεται συνέχεια...

Άμεσα μετά την Πρωτομαγιά ξεκίνησαν οι διεργασίες με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών και ο διάλογος με τις ασφαλιστικές που μετέχουν στην σχετική κοινοπραξία. Αυτό επεσήμανε κατά την ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight, κ. Βασίλης Μπιλής. Δίχως να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες - καθώς εν εξελίξει βρίσκονται όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες - ο κ. Μπιλής σημείωσε πως το καλοκαίρι υπήρξε η προκαταβολή 18 εκ. ευρώ, μια ένδειξη προς την θετική κατεύθυνση ώστε να υπάρξει η ομαλή αποκατάσταση των ζημιών.

Για την ιστορία, στην κοινοπραξία μετέχουν οι ERGO (25%), Ευρώπη Ασφαλιστική (20%), Interamerican (19%), Generali (15%) Eurolife (9%) Interasco (4%), Ευρωπαϊκή Πίστη (4%) & Ορίζων (4%)

Μείωση του κόστους παραγωγής, περαιτέρω εξαγωγές και νέες θέσεις εργασίας

Κατά τα λοιπά, η νέα αυτή επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε μια περιοχή με υψηλή ανεργία, καθώς και θα ενισχύσει σημαντικά τις δραστηριότητες έρευνας αλλά και τη συνεργασία με τοπικούς και ξένους συνεργάτες από το χώρο της βιομηχανίας, πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπιλής, με το εν λόγω δάνειο η Sunlight θα προωθήσει περαιτέρω την καινοτομία και θα ενισχύσει την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας που είναι κρίσιμης σημασίας για τους κλάδους των ΑΠΕ, των προμηθειών και εφοδιαστικής αλυσίδας και τηλεπικοινωνιών.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Άκης Σκέρτσος χαιρέτισε την κίνηση της ΕΤΕπ να δανειοδοτήσει την Sunlight που διαπρέπει, μεταξύ άλλων, στον τομέα των εξαγωγών. Κάλεσε δε και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικές αγορές να επωφεληθούν αυτής της σημαντικής χρηματοδοτικής πρωτοβουλίας από την ΕΤΕπ.

Βάιος Κρόκος

 

Διαβάστε επίσης