Τράπεζες

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Το ΓΣ της ΤτΕ δεν έχει λόγο στην ανανέωση της θητείας Στουρνάρα


Ενώ αύριο το μεσημέρι (25/5) είναι προγραμματισμένη η ακρόαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής εν όψει της ανανέωσης της θητείας του με κυβερνητική απόφαση, ορισμένοι κύκλοι εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει την συγκεκριμένη επιλογή.   

Αφορμή για την συγκεκριμένη εκτίμηση έδωσε η ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας, στο οποίο συμμετέχουν και μέλη διορισμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα. 

Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ; Σχολιάζοντας την εν λόγω άποψη, πηγές του χρηματοπιστωτικού τομέα ανέφεραν τα εξής:

Πρόκειται ουσιαστικά για άγνοια ή πιο πιθανά για εσκεμμένη παρερμηνεία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, για σκοπούς πολιτικής εκμετάλλευσης, σχετικά με την διαδικασία διορισμού του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. 

O ορισμός του διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως εξάλλου και σε κάθε Δημόσιο Οργανισμό, είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα και δικαιοδοσία της εκάστοτε κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έρχεται σε γνώση του Γενικού Συμβουλίου της τράπεζας το οποίο θεσμικά είναι επιφορτισμένο με την εκκίνηση της τυπικής διαδικασίας διορισμού του διοικητή. Τη δικαιοδοσία της αποδοχής ή της απόρριψης της πρότασης της κυβέρνησης για το πρόσωπο του Διοικητή, την έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι στις αρμοδιότητες των υπηρεσιακών οργάνων, όπως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας Ελλάδος. Το Γενικό Συμβούλιο με απόφασή του διαβιβάζει θεσμικά στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο την απόφαση της κυβέρνησης για τον ορισμό Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για μία απολύτως τυπική διαδικασία που θεσμικά δεν επιδέχεται συζήτηση και σχετική ψηφοφορία. 

Δεν θα μπορούσε εξάλλου να γίνει και διαφορετικά καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, ένα διορισμένο διοικητικό όργανο θα έθετε σε αμφισβήτηση την πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνηση, όπως η ευχέρεια διορισμού του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, της παρέχεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και την εκλογική διαδικασία. 

Η ίδια ακριβώς διαδικασία εφαρμόζεται ιστορικά, όπως για παράδειγμα έγινε και κατά τον διορισμό του υποδιοικητή και των άλλων μελών του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος που προτάθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος είναι υποχρεωμένα να υπερασπιστούν και να διασφαλίσουν την προβλεπόμενη θεσμική διαδικασία διορισμού του διοικητή της Τράπεζας. Αυτό ακριβώς έπραξαν και στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο όλα τα μέλη του, αποφεύγοντας - ως όφειλαν - να μεταφέρουν την πολιτική αντιπαράθεση στα θεσμικά όργανα της Τράπεζας Ελλάδος και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.