ΕΥΖην

Στηρίζει Led Zeppelin το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στη δίκη για το "Stairway to Heaven"


Συμμάχους στην κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται ότι βρήκαν οι Led Zeppelin, καθώς στη συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη περί πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με το θρυλικό τραγούδι "Stairway to Heaven", υπήρξαν καταθέσεις υπέρ της μπάντας.

Οι κληρονόμοι του Ράντι Γουόλφ, γνωστός ως Ράντι Καλιφόρνια, που έγραψε το 1968 το τραγούδι «Taurus» για το μουσικό συγκρότημα «Spirit», κατηγόρησαν τα μέλη του Zeppelin ότι έκλεψαν ένα μουσικό μοτίβο από το τραγούδι και το χρησιμοποίησαν ως το αρχικό ριφ του «Stairway».

Αξιωματούχοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπαν σε τοποθέτησή τους στο δικαστήριο, ότι η υπόθεση δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα πρέπει να κλείσει, παρά τις προσφυγές που έχουν γίνει στο Εφετείο.

Στην ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης το 2016, η επιτροπή ακρόασης αποφάνθηκε υπέρ των Led Zeppelin, ωστόσο το εφετείο ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε να ακουστούν οι καταγραφές των δύο τραγουδιών και να μην στηριχτεί η απόφαση μόνο στις μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων της μουσικής και με βάση τις μουσικές παρτιτούρες.

Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης πιστεύουν ότι η επιτροπή αποφάσισε σωστά, εξετάζοντας τις παρτιτούρες, καθώς ο νόμος προστασίας του ήχου ψηφίστηκε αργότερα από την εγγραφή του τραγουδιού, από το Κογκρέσο, το 1972.

Η υπόθεση έχει προγραμματιστεί να εξεταστεί ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου τον επόμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης