Πολιτική

Στήνουν εθνική κρίση με Μουζάλα


Αντιπολίτευση και ΑΝ.ΕΛ ζητούν αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής

Σε γενικευμένη πολιτική κρίση επιχειρείται να μετεξελιχθεί το πρόβλημα που ανέκυψε από το "ατόπημα" Μουζάλα - ο οποίος αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Οι υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση αλλά και το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝ.ΕΛ είναι ενδεικτική της έκτασης που έχει προσλάβει η υπόθεση, η οποία φαίνεται να δοκιμάζει πλέον και την κυβερνητική συνοχή. Οι προσπάθειες υποβάθμισης του ζητήματος από το Μαξίμου και η δημόσια συγνώμη από τον ίδιο τον υπουργό, δεν φαίνονται ικανές να ανακόψουν τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, Η παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει, φαίνεται μονόδρομος αν το θέμα διατηρηθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας μέχρι και το βράδυ.

Ωστόσο η ένταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία πολιτική κρίση καθώς η αντιπολίτευση και οι ΑΝ.ΕΛ  αναδεικνύουν την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού στην πΓΔΜ ως Μακεδονία σε μείζον πολιτικό και εθνικό ζήτημα. Στο θέμα παρενέβη ο ίδιος ο υπουργός ζητώντας συγνώμη τόσο με νέα συνέντευξή του, όσο και με ανακοίνωση του, κινήσεις που δεν έδειξαν να κατευνάζουν το σάλο που είχε ήδη προκληθεί

 Σε αυτή τη φάση όμως και με την κοινωνική συνοχή να δοκιμάζεται, τους προσφυγές στα όρια των αντοχών τους και τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και της γειτονικές σε κρίσιμη καμπή, η αποπομπή κορυφαίου υπουργού και υπεύθυνου διαχείρισης της κρίσης μπορεί να αποβεί μοιραία, οδηγώντας σε όξυνση του προσφυγικού και σε αποσταθεροποίηση των δομών. Οι υψηλοί τόνοι επί του θέματος είναι αυτοί που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το χειρισμό του, οδηγώντας κατ ουσία σε εθνική κρίση.

Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα σε αυτή τη φάση θα έδινε χώρο στην Τουρκία για νέες προκλήσεις με διόγκωση των προσφυγικών ροών, δοκιμάζοντας τη δυνατότητα χειρισμού της κρίσης από τη νέα πολιτική ηγεσία και θέτοντας τις άρτι διαμορφωμένες δομές και hot spots σε stress testing.

Παρά τη προσπάθεια του υπουργού να αποκλιμακωθεί η ένταση ζητώντας συγγνώμη για το λάθος του, η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή του. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς πέρα από τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι αντιμέτωπος και με εσωτερικούς τριγμούς.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ζήτησε επίσης την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα τονίζοντας ότι η συγγνώμη του δεν αρκεί. Το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά υποβάθμισε το θέμα, ωστόσο σήμερα αναμένονται εξελίξεις. 

Ωστόσ η έκταση που έχει λάβει χθες τη νύχτα και σήμερα το πρωί το θέμα δεν αποκλείεται να οδηγήσει τελικά στην παραίτηση του, καθώς το Μαξίμου έχει ανοίξει ήδη πολλά μέτωπα και φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί ένα ακόμη πλήγμα και μάλιστα σε εθνικό ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μουζάλας ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. 
 
Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στα προχθεσινά γεγονότα στην Ειδομένη και στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους πρόσφυγες παρασύροντάς τους να περάσουν τα σύνορα, είπε: «...νομίζουμε, έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη, και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία...». 
 
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο κ. Μουζάλας ζήτησε συγγνώμη: «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα» ανέφερε σε άλλη του δήλωση στον Αθήνα 9.84. 
 
Όμως, ήταν ήδη αργά αφού το πολιτικό σκηνικό είχε ήδη πάρει φωτιά. Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος σε tweet του ανέφερε: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του». 
 
Το tweet του Πάνου Καμμένου:
 
 

Πυρά από την αντιπολίτευση 

 
Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ζήτησε με ανακοίνωσή της την παραίτηση του υπουργού: «Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα.  Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων. Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες. Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».
 
Να πάρει θέση ο πρωθυπουργός ζήτησε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με το ατόπημα του αυτό ο υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση». 
 
Ντροπιαστική χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων την γκάφα του Γιάννη Μουζάλα που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Καλεί μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες: «Ένα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια "Μακεδονία". Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα. Η πράξη αυτή είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Έλληνες. Καλούμε αμέσως τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κ. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 
 
Μαξίμου: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
 
Στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και μετά τις πρώτες εξηγήσεις του κ. Μουζάλα αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η γραμμή της υποβάθμισης του θέματος, ενώ απορρίφθηκε το ενδεχόμενο παραίτησης που θα αποτελούσε πλήγμα στην κυβέρνηση σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με ανοικτό το προσφυγικό και την διαπραγμάτευση. 
 
Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και την παρασκηνιακή προσπάθεια από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμιστεί το θέμα, οι ΑΝΕΛ επέμειναν μετά τα μεσάνυχτα με ανακοίνωσή τους στην οποία αναφέρουν: «Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι Ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές. Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και "γκάφες", ούτε μια φορά. Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του". Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα "Μακεδονία" και την ιστορία μας».
 
Ωστόσο, το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε μετά την παρέμβαση Καμμένου, ο οποίος ζήτησε με τη σειρά του την παραίτηση Μουζάλα. Από το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής, αλλά τηρείται σιγή ιχθύος για το τι μέλλει γενέσθαι με τον αναπληρωτή υπουργό, με όλα τα ενδεχόμενα πλέον να είναι ανοιχτά.
  Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας το βράδυ, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το τι ακριβώς διεμήφθη και αν υπήρξε αποκλιμάκωση της έντασης, με το θέμα να τίθεται επί τάπητος σήμερα το πρωί. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα τηρήσει ο κ. Καμμένος, ο οποίος φέρεται να έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνέντευξη σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή.
Την ίδια ώρα ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης για λόγους ευθιξίας από τον κ. Μουζάλα, προκειμένου το βάρος της απόφασης να σηκώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
 
Το σενάριο που προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο ο κ. Καμμένος να επιλέξει σκληρή γραμμή, εμμένοντας στο αίτημα για παραίτηση του κ. Μουζάλα, με στόχο κυρίως το κομματικό ακροατήριό του και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις συνέπειες από μία κυβερνητική κρίση σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία πριν τη Σύνοδο για το προσφυγικό και μεσούσης της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση.
Πάντως, με ανακοίνωσή τους αργά το βράδυ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιμένουν στην «καρατόμηση» Μουζάλα, τονίζοντας πως «μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και «γκάφες», ούτε μια φορά».
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις