Οικονομία

Στην τελική ευθεία για το χρέος – Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις


Νέες διαβουλεύσεις Μέρκελ, με Μακρόν και Γιούνκερ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ποιες λύσεις προωθούνται

Λίγα 24ωρα πριν το εξόχως κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου θα «διακυβευθεί» η συνολική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και για το μεταμνημονιακό μοντέλο εποπτείας, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Γερμανία και Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και ΔΝΤ (παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος) βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Επιθυμία όλων των πλευρών αποτελεί να προκύψει «λευκός καπνός», δηλαδή τελική συμφωνία-συμβιβαστική λύση στο επερχόμενο Eurogroup. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με επίκεντρο το Βερολίνο. Εμμανουέλ Μακρόν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθούν με την Ανγκελα Μέρκελ, με στόχο να σχηματοποιήσουν τους όρους, τον τύπο αλλά και το μέγεθος μιας δυνητικής ελάφρυνσης χρέους.

Σε πρώτο πλάνο η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και η επαναγορά χρέους

Με δεδομένη ότι η γαλλική «συνταγή», ο μηχανισμός δηλαδή που σύνδεει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη, έχει χάσει έδαφος ελέω των γερμανικών πιέσεων, η Αθήνα προσβλέπει σε μια λύση που μεικτά μέτρα και εμπροσθοβαρή λογική που θα δώσουν ισχυρή στήριξη στην ελληνική οικονομία, κυρίως στο πρώιμο στάδιο της μεταμνημονιακής εποχής.
Η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Βερολίνο, ΔΝΤ και Βρυξέλλες, έχει επικεντρωθεί στον χρονικό ορίζοντα επέκτασης των ωριμάνσεων των δανείων του ESM καθώς και στην επαναγορά χρέος.
Σ’ ό,τι αφορά στην επέκταση των ωριμάνσεων, δεν έχει υπάρξει γεφύρωση των θέσεων ΔΝΤ και Βερολίνου. Το Ταμείο τάσσεται υπέρ μιας επέκτασης που μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια, ενώ η Γερμανία στηρίζει μια τριετής επέκταση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «μπίλια» θα κάτσει σε μονοψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα στα επτά έτη.

Πόσο θα είναι το μαξιλάρι ρευστότητας

Σημείο αναφοράς στο σχέδιο για την Ελλάδα, που σχηματοποιείται ενόψει του Eurogroup, αποτελεί και το «μαξιλάρι» ρευστότητας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση εισόδου της χώρας στις χρηματοοικονομικές αγορές. Βάσει των δηλώσεων κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων (Ρέγκλινγκ), το μαξιλάρι θα είναι πιο «φουσκωμένο» από τις αρχικές εκτιμήσεις, φτάνοντας τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μεταμνημονιακό μοντέλος εποπτείας

Επίσης, μένει να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου στον οποίο θα υπόκειται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών,  οι Θεσμοί θα πραγματοποιούν τριμηναίους ελέγχους, όπου θα εξετάζουν ενδελεχώς τη πορεία και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων-δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα. Ο μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας, στον οποίο θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι υπόλοιποι Θεσμοί,  θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες κατόπιν σχετικής απόφασης των αρμόδιων θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων. 

Στο επίκεντρο των δεσμεύσεων είναι η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως το Ελληνικό, ενώ στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών θα μπει και η μεταρρύθμιση στη δημόσια Διοίκηση (αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης και τοποθέτηση νέων γενικών Διευθυντών και Γραμματέων). 
Επίσης τα δημοσιονομικά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας. Η Ελλάδα καλείται να μην παρεκκλίνει από την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ), έως το 2022.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα