Χρηστικά

Στην... παράταση κρίνεται η νέα παράταση για τα POS!


Σε εκκρεμότητα πάνω από 130.000 συνδέσεις οι οποίες πρέπει να τακτοποιηθούν έως την Κυριακή για να αποφύγουν τα πρόστιμα

Ανοιχτό είναι το θέμα της παράτασης για την εγκατάσταση και σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς ο χρόνος τελειώνει και τα εμπόδια στην αγορά παραμένουν ανυπέρβλητα.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ διατείνονται ότι δεν θα χορηγηθεί νέα παράταση, αλλά και μόνο το γεγονός ότι εστάλησαν email σε πάνω από 136.000 επιχειρήσεις για να επισπεύσουν τη διαδικασία, σημαίνει ότι είναι τόσες (πάνω από 136.000) και οι εκκρεμότητες, οι οποίες αποκλείεται να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν έως την ερχόμενη Κυριακή, 31 Μαρτίου.

Και ενώ το ΥΠΕΘΟΟ και η ΑΑΔΕ απειλούν με πρόστιμα από τη Δευτέρα, για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τη σύνδεση ή δεν έχουν κλείσει ραντεβού, οι επαγγελματικοί φορείς επισημαίνουν σειρά προβλημάτων που καθιστούν αδύνατη τη σύνδεση για όλους τους υπόχρεους.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Οι εταιρείες τεχνικής υποστήριξης είναι λίγες για να καλύψουν τη ζήτηση, η οποία είναι τεράστια λόγω των ασφυκτικών χρονικών ορίων.
  • Οι εταιρείες τεχνικής υποστήριξης αρνούνται να αποδεχτούν τα voucher και ζητούν εξόφληση όλου του τιμήματος για να αναρτήσουν το ραντεβού στην ειδική πλατφόρμα.
  • Οι εταιρείες τεχνικής υποστήριξης δεν δεσμεύονται για να κλείσουν ραντεβού με αντίστοιχη ανάρτησή στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
  • Όταν οι επιχειρήσεις δεν έχουν ταμειακές μηχανές και εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικής μέσω κομπιούτερ με την χρήση ΕΑΦΔΣΣ, ενημερώνονται από τους Παρόχους ότι δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα οι νέοι κατάλληλοι φορολογικοί μηχανισμοί (ΦΗΜ) που θα συνδέονται με τα POS.
  • Δεν υπάρχει τρόπος διασύνδεσης των POS που λειτουργούν ασύρματα με κάρτα sim και δεν ορίζεται η διαδικασία για την αναβάθμιση του συστήματος.
  • Στην περίπτωση  που ταμείο και  Μέσο Πληρωμών ενσωματώνονται σε μία συσκευή (Αll in one – Cash Register/POS) και η επιχείρηση χρησιμοποιεί ERP και όχι ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ και η τιμολόγηση της προκαταβολής και η εξόφληση σε δεύτερο χρόνο δεν συγχρονίζονται με την πραγματική χρονική στιγμή της διακίνησης των πωληθέντων εμπορευμάτων. 
  • Κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασία διασύνδεσης, η επιχείρηση είναι κλειστή καθώς δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πωλήσεις.

Τα πρόστιμα

Την Κυριακή λήγει η προθεσμία για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και από τη Δευτέρα, 1η Απριλίου με βάση το τωρινό χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΘΟΟ και της ΑΑΔΕ, θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τη σύνδεση.

Παράταση ή αναστολή της επιβολής προστίμων μπορούν να λάβουν όσοι υπόχρεοι μέχρι την 30ή Απριλίου 2024, όσοι:

  • Δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα, έως την 31η Μαρτίου.
  • Θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης.

Σε περίπτωση μη διασύνδεσης του POS με την ταμειακή μηχανή εντός των δεσμευτικών προθεσμιών, οι υπόχρεοι αντιμετωπίζουν πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ, εφόσον είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Επίσης, πρόστιμο 1.500 ευρώ θα επιβάλλεται από την ερχόμενη Δευτέρα σε όσους δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα γίνεται η αποδοχή των συναλλαγών με POS ή IRIS αλλά και μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές ή συναλλαγές με μετρητά.

Τέλος υπενθυμίζεται, ότι όσον αφορά στην εγκατάσταση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα