Τράπεζες

Στην κυβέρνηση τα “κλειδιά” της Attica Bank – ΑΜΚ με ή χωρίς στρατηγικό επενδυτή


Από κυβερνητικές αποφάσεις και χειρισμούς θα  εξαρτηθούν ο τρόπος και ο χρόνος κεφαλαιακής ενίσχυσης της  Attica Bank, η οποία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της χρηματιστηριακής αγοράς και η μετοχή της “εκτοξεύεται” στο +7,7%, ενώ ξεκίνησε στο limit down (-28,3%) μετά την επιστροφή της στο ταμπλό.

Οι κυβερνητικές επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω “κρατικοποίηση” της τράπεζας, ή σε ένα πρώτο βήμα “ιδιωτικοποίησης”, με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή  σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το ζήτημα είναι αν οι κινήσεις αυτές θα περιοριστούν τώρα στην ενεργοποίηση του “νόμου Χαρδούβελη” για διενέργεια ΑΜΚ υπέρ του Δημοσίου με συμψηφισμό εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από αναβαλλόμενο φόρο, ή θα συνδυαστούν με είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Τα βασικά σενάρια  είναι δύο:

  • Το Δημόσιο να εισφέρει άμεσα στην Attica Bank περί τα 120 εκατ. ευρώ έναντι των απαιτήσεων της από αναβαλλόμενο φόρο, παίρνοντας ποσοστό μετοχών που μένει να καθοριστεί (εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 50%).
  • Να μεταβιβάσει το σύνολο ή μέρος αυτών των “δικαιωμάτων” σε  ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα εισφέρει κεφάλαια αποκτώντας αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής.

Το πρώτο είναι το εύκολο και άμεσα υλοποιήσιμο σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει ως επόμενη κίνηση μία νέα αύξηση κεφαλαίου για είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Για το δεύτερο – την άμεση υποκατάσταση του Δημοσίου από ιδιώτη επενδυτή απαιτούνται:

  1. Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα καθορίζονται επιπλέον η διαδικασία και οι όροι μεταβίβασης των “δικαιωμάτων” του Δημοσίου – ουσιαστικά το ποσό που θα κληθεί να εισφέρει ο ιδιώτης και το ποσοστό που θα αποκτήσει στην τράπεζα
  2. Δεύτερο – και ίσως σημαντικότερο – να βρεθεί ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής, πρόθυμος να εισφέρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την  “ανόρθωση” της πάσχουσας τράπεζας, έχοντας ως εταιρό καταστατικής μειοψηφίας τα ασφαλιστικά Ταμεία, που κατέχουν τώρα περίπου το 77%.

Από τις οικονομικές καταστάσεις της Αttica Bank αναρτήθηκαν σήμερα, προκύπτει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας έχει υποχωρήσει στο 8,25% μετά τις μεγάλες ζημιές  που εμφάνισε στη χρήση 2020,κυρίως λόγω πρόσθετων προβλέψεων για επισφάλειες.

Σημειώνεται ότι η εποπτεύουσα ΤτΕ έχει δώσει στην τράπεζα χρονικό περιθώριο διετίας προκειμένου να αποκαταστήσει τους δείκτες απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας, υλοποιώντας  μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα