Άμυνα & Διπλωματία

Στην Κύπρο το Γιαβούζ, "αλωνίζει" το Μπαρμπαρός


Προς την κυπριακή ΑΟΖ πλέει το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο το Yavuz για να αγκυροβολήσει στον κόλπο της Καρπασίας, ενώ το Fatih βρίσκεται 36 ν.μ. από τις δυτικές ακτές της Κύπρου. Παρά τις δυσκολίες, τεχνικές κατά κύριο λόγο, το τρυπάνι ξεπέρασε τις 3.000 μέτρα, ενώ θα παραμείνει μέχρι και το τέλος Ιουλίου στην περιοχή.

Το ερευνητικό Barbaros τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκεται νοτίως της Λεμεσού και συνηθίζει να φθάνει μέχρι και 20 ναυτικά μίλια ανοικτά του κόλπου της πόλης.

Τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Άγκυρας δεν φαίνεται να την πτοούν καθώς συνεχίζει τις προκλήσεις.

Η εφηµερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου δημοσίευσε έφερε στο φως «non paper» το οποίο απέστειλε η Αγκυρα στα 27 από τα 28 κράτη-µέλη της ΕΕ (σε όλους πλην της Κυπριακής Δηµοκρατίας) στα µέσα Ιουνίου, µόλις λίγα 24ωρα πριν από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Σε αυτό, η Τουρκία στέλνει το µήνυµα ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Κυπριακή ∆ηµοκρατίας είναι ένα «λάθος», το οποίο υπάρχει κίνδυνος µάλιστα «να αποθαρρύνει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού» αλλά και «να φέρει νέα επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Σε τουρκικό non paper αναφέρει ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό η ΕΕ να μην λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να μην ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα». Ουσιαστικά, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βρεθεί χωρίς μερίδιο στην ενεργειακή πίτα. Διαμηνύει, μάλιστα, ότι δεν θα παραιτηθεί από αυτό που ονομάζει «δικαιώματά» της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο, δείχνοντας τα δόντια και στην Ευρώπη.

Μένει, όμως, να δούμε αν τελικά θα υπάρξει επιβολή μέτρων, ώστε η Άγκυρα να έχει κόστος. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας λήψης μέτρων δεν είναι ούτε άμεση, ούτε δεδομένη, ούτε απλή, αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτούνται τρεις ακόμη συνολικά αποφάσεις μέχρι την επιβολή κυρώσεων.  Η Βρετανία, πάντως, δεν φαίνεται να επιθυμεί να διευκολύνει τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Διαβάστε επίσης