Αγορές

Στην κόψη του ξυραφιού το ΧΑ- Η Εθνική δίνει κατεύθυνση


Μετά από δύο εβδομάδες απωλειών – με 9 στις 10 πτωτικές συνεδριάσεις – που σκόρπισαν απογοήτευση και έφεραν την αγορά στα πρόθυρα “νευρικής κρίσης”,  στο χρηματιστήριο βρίσκεται σε εξέλιξη μιά προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με πρωταρχικό στόχο την αναστήλωση ηθικού και την αποτροπή πρόκλησης καταστροφικού ντόμινο.

Ανάλογες κινήσεις εκδηλώνονται στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, που πήραν τη σκυτάλη από τη Wall Street και βρίσκονται σε τροχιά πρόσκαιρης ανάκαμψης.

Ομως το βραχυχρόνιο ρίσκο παραμένει υψηλό και η εικόνα μπορεί να διαφοροποιηθεί πλήρως  τις επόμενες ώρες, ενώ εξαιρετικά επισφαλής είναι οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν τα χρηματιστήρια την επόμενη εβδομάδα.

Πηγές αβεβαιότητας

Παρά τη σημερινή βελτίωση του κλίματος στις αγορές, οι βασικές αιτίες αβεβαιότητας παραμένουν στο προσκήνιο, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριτές κεφαλαίων, που αναζητούν ασφαλέστερο καταφύγιο στα ομόλογα.

Οι ενδείξεις ότι η γερμανική οικονομία οδεύει προς ύφεση, οι παλινωδίες στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και ο φόβοι  για τις επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να ρίχνουν βαριά σκιά στα χρηματιστήρια.

Προς το παρόν η ανοδική αντίδραση συνοδεύεται από έντονη νευρικότητα και διακυμάνσεις, Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες σημειώνονουν άνοδο της τάξεως του 0,80% -1%, ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των ελληνικών υποχωρούν οριακά.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες έχουν αλλάξει πολλές φορές πρόσημο δύο ώρες συνεδρίασης. Το τελευταίο ημίωρο έχουν πάρει ανοδική κατεύθυνση, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, που κερδίζουν σταδιακά έδαφος και έχουν ήδη υπερκαλύψει τις αρχικές απώλειες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά στο -2% και τώρα  έχει ανακάμψει σε +1,55%. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Αυγούστου καταγράφει απώλειες 24%, ενώ ορισμένες μετοχές έχουν χάσει πάνω από 32%.

Σήμερα επικεφαλής της κούρσας είναι η Εθνική, που γύρισε από -2,3% σε +4,2%. Ακολουθούν Attica Bank +3,3%, Alpha +1,6%, Πειραιώς +1,2%. Στο κόκκινο η Eurobank -0,4%.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,20% στις 800,5 μονάδες, που αποτελούν ψυχολογικό όριο. Ανοδο 0,45% σημειώνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Aegean +1,8%,  Coca-Cola +1,2%, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ +1%, Σαράντης και ΟΛΠ +0,5%. 
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2%, Μυτιληναίος -1,7%, Τιτάν, Cenergy Jumbo -1%. 

Διαβάστε επίσης