Επιχειρήσεις

Στην κόψη του ξυραφιού το Mega, άφαντοι από την ΑΜΚ οι μεγαλομέτοχοι


Διαβουλεύσεις Μπόμπολα-Ψυχάρη-Βαρδινογιάννη για την τύχη του καναλιού. Στο «παζάρι» τράπεζες και υποψήφιοι επενδυτές. Σενάριο συγχώνευσης

Ανοιχτά είναι πλέον όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του Mega Channel, καθώς οι μεγαλομέτοχοι εμφανίζονται απρόθυμοι να εισφέρουν νέα κεφάλαια - λόγω της αβεβαιότητας με τις τηλεοπτικές άδειες,  ενώ η εταιρεία  πρέπει να καταβάλει άμεσα στις τράπεζες περί τα 15 εκατ. ευρώ, για να μην καταστούν άμεσα απαιτητά τα ομολογιακά της δάνεια και  βρεθεί ενώπιον «χιονοστιβάδας». Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ μεγαλομετόχων, υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών και πιστωτριών τραπεζών. Εξετάζεται και σενάριο συγχώνευσης με το Star της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Το «Megaλο» προβληματικό κανάλι θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του για κάποιο διάστημα, μόνον εάν οι νυν μεγαλομέτοχοι ή κάποιοι στρατηγικοί επενδυτές αποφασίσουν να ρισκάρουν, εισφέροντας κεφάλαια σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που – θεωρητικά τουλάχιστον- μπορεί να μην πάρει άδεια λειτουργίας στον επικείμενο πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Η εταιρεία «Τηλέτυπος» στην οποία ανήκει το Mega, προσπάθησε να  συγκεντρώσει αυτά τα 15 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που θα της έδινε τη δυνατότητα να καλύψει τις κατεπείγουσες υποχρεώσεις της και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού.

Όμως η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς, καθώς μόνο ένας(!) μέτοχος εισέφερε… 159 ευρώ, παίρνοντας 528  μετοχές

- Μηδενική ήταν η συμμετοχή των μικρομετόχων, που κατέχουν συνολικά περίπου το 45% των μετοχών. Στους «μικρομετόχους» του 45%  περιλαμβάνεται  και ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο οποίος κατά πληροφορίες κατέχει 16%, αλλά η συμμετοχή του είναι μοιρασμένες σε πολλές εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται στη λίστα βασικών μετόχων.

- Δεν μπήκαν στην ΑΜΚ οι δύο εμφανείς βασικοί μέτοχοι, η εταιρεία «Πήγασος» του ομίλου Μπόμπολα και ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τους οικονομικούς εισαγγελείς για  «πόθεν έσχες» και θαλασσοδάνεια.

-Δεν κάλυψε την αναλογούσα συμμετοχή του ούτε ο Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος εμφανίζεται ακόμη στο μετοχολόγιο του Mega με 5,2% μέσω offshore  εταιρείας.

Περιμένουν από τράπεζες και κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγαλομέτοχοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με πιστώτριες τράπεζες και υποψήφιους επενδυτές και εν συνεχεία θα αποφασίσουν αν θα εισφέρουν κεφάλαια ή θα επιλέξουν άλλες λύσεις.

Το ΔΣ του Τηλέτυπου-Mega έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τώρα πώς και σε ποιους θα δοθούν οι αδιάθετες μετοχές-εφόσον βέβαια εκδηλωθεί ενδιαφέρον από νυν ή από νέους επενδυτές. 

 Κατά πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, οι όμιλοι Μπόμπολα-Βαρδινογιάννη και ο Σταύρος Ψυχάρης συναρτούν τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ με συμφωνίες για την αναδιάρθρωση των τραπεζικού δανεισμού του καναλιού.

Θέτουν επίσης ως προϋπόθεση κάποια έμμεση διαβεβαίωση από κυβερνητικής πλευράς ότι το Mega θα λάβει άδεια λειτουργίας στον επικείμενο διαγωνισμό.

Οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις τίθενται επίσης  και από υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνονται εγχώριοι μεγαλοεπιχειρηματίες, Έλληνες εφοπλιστές του City και ξένοι όμιλοι των Media.

Βουνό χρεών

Επισημαίνεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του υπερβαίνουν τα 110 εκατ. ευρώ ενώ το ομολογιακό δάνειο που έληξε και μπορεί να καταστεί άμεσα απαιτητό ανέρχεται στα 88,2 εκατ. ευρώ.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ΑΜΚ, ο «Πήγασος» του ομίλου Μπόμπολα είχε εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τη συμμετοχή του «λαμβανομένων υπ’ όψιν και των οικονομικών συνθηκών».

Ο ΔΟΛ είχε γνωστοποιήσει ότι προτίθεται να συμμετάσχει «υπό την προϋπόθεση της μη σημαντικής μεταβολής των οικονομικών συνθηκών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα».

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος Μπόμπολα κατέχει το 32,7% του Mega, ενώ η συμμετοχή του ΔΟΛ είναι 22,1%.

Εάν αποφασίσουν να καλύψουν την ΑΜΚ, θα συγκεντρώσουν συνολικά την καταστατική πλειοψηφία, υπερβαίνοντας οριακά το 67%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις