Αγορές

Στην κόψη του ξυραφιού οι αγορές, απέφυγε τα χειρότερα το ΧΑ


Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν τα χρηματιστήρια και οι πιθανότητες  να αποφύγουν τη μεγάλη πτώση είναι λιγότερες από του… εκπαιδευόμενου σχοινοβάτη. Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, στη Wall Street ο Dow Jones κινείται δίκην ασανσέρ, η αγωνία «χτυπάει κόκκινο». Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και οι επενδυτές είδαν κεφαλαιοποιήσεις 4 τρισ.(!) να εξανεμίζονται σε δύο μέρες.

Η δυσμενής συγκυρία πλήττει άμεσα και το ελληνικό χρηματιστήριο, που βρέθηκε σήμερα στα όρια μικροπανικού, αλλά απέφυγε τα χειρότερα.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι παρενεργειών στην πραγματική οικονομία. Η αβεβαιότητα εντείνεται λόγω της αναμενόμενης ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων, που θα προκαλέσει διεθνώς αύξηση του κόστους χρήματος, με προφανείς επιπτώσεις  στην οικονομική ανάπτυξη και στις επιχειρήσεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτο, καθώς η πορεία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις διεθνών χαρτοφυλακίων και από τις εισροές ξένου χρήματος.

 Οι κινήσεις των funds

Το κλίμα επιβαρύνεται και  εξαιτίας των εξελίξεων στο σκοπιανό, οι οποίες σε συνάρτηση με την ανάδειξη του σκανδάλου Novartis σε κεντρικό ζήτημα με πολιτικές προεκτάσεις, εκτιμάται ότι θα συντηρήσουν την αβεβαιότητα.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση που θα πάρουν οι διεθνείς αγορές, όπου υπάρχουν ακόμη μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη προς ρευστοποίηση – αλλά και πολύ «πλεονάζον» παγκόσμιο χρήμα, που κυνηγούσε μέχρι τώρα υψηλές αποδόσεις και στρέφεται πλέον σε ασφαλέστερα καταφύγια.

Τα ξένα funds, που οι κινήσεις τους εξαρτώνται περισσότερο από τη διεθνή συγκυρία, έκαναν σήμερα αισθητή την παρουσία τους στο ΧΑ, πραγματοποιώντας μεγάλο όγκο συναλλαγών. Ενδεικτικό είναι το ότι έγινε ημερήσιος τζίρος 109 εκατ. ευρώ, συν 8,5 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων.

Αυτό δείχνει ότι για τα ισχυρά χαρτοφυλάκια το στοίχημα παραμένει ανοιχτό. Πολλοί διαχειριστές θεωρούν πρόσκαιρη την καταιγίδα και ενισχύουν τις θέσεις τους. Οι πωλητές υπερτερούν βέβαια, καθώς πρώτο μέλημα είναι ο περιορισμός του ανειλημμένου κινδύνου.

Κερδισμένοι και δικαιωμένοι μέχρι στιγμής στις επιλογές τους είναι οι διαχειριστές των επιθετικών funds, που επέμεναν  τις τελευταίες εβδομάδες να ανοίγουν θέσεις short πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα.

Τα τεχνικά στοιχεία

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι αγορές δεν πρόκειται να βρουν γρήγορα σημεία ισορροπίας. Το κυρίαρχο στοιχείο στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θα είναι η μεταβλητότητα. Οι μεγάλες διακυμάνσεις και οι εναλλαγές κατεύθυνσης των δεικτών θα δημιουργήσεουν ευκαιρίες για αποδοτικό trading, ταυτόχρονα όμως θα αποδειχθούν «παγίδες» για πολλούς επενδυτές.

Κρίσιμη στο ΧΑ θα είναι η αυριανή συνεδρίαση, κατά την οποία αναμένεται ότι θα τεθούν πάλι σε δοκιμασία σημαντικές βραχυχρόνιες στηρίξεις. Για τον ΓΔ το πρώτο ζητούμενο είναι να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ώστε να μη διασπασθεί η στήριξη στην περιοχή των 835 μονάδων.

Επόμενη στήριξη στις 810 μονάδες, την οποία ο ΓΔ προσέγγισε σήμερα, υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 814,96. Δεν αποκλείεται – μάλλον είναι αρκετά πιθανό – να τεστάρει αύριο την αντοχή της.

Μετοχές και δείκτες

Θετική ένδειξη η αντίδραση που εκδηλώθηκε σήμερα από το μέσον της συνεδρίασης,  όταν οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση και κάλυψαν σημαντικό μέρος των απωλειών, για να τερματίσουν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 838,80 μονάδες, με  απώλειες 1,74%, ενώ πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι -4,53%.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,84% στις 2.130,79 μονάδες.

Εντυπωσιακή η αντίδραση-ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης: Ενώ είναι βρεθεί στο -9,46%, τερμάτισε με απώλειες μόλις 0,73%. Με θετικό πρόσημο η Εθνική (+0,1%, ενώ έχανε 5,6%). Πειραιώς -3,3%, Attica Βank και Τρ. Ελλάδος -2,3%, Eurobank -0,5%, Alpha -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips μόνο τρεις μετοχές έκλεισαν με θετικό Πρόσημο: Σαράντης  και Aegean +1%, ΤΕΝΕΡΓΑ +0,2%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν τα Jumbo (-3,7%). ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ -3,2%, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Coca-Cola -2,8%, Motor Oil και Τιτάν -2,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις