Αγορές

Στην κατάψυξη οι μετοχές, μεγάλες απώλειες στο ΧΑ -Πολύ χρήμα στα ομόλογα


“Βαρυχειμωνιά” έχει ενσκήψει  στα χρηματιστήρια και το χρήμα μετακινείται σε ασφαλέστερα “θερμότερα” καταφύγια, καθώς το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται. Μετοχές και δείκτες καταγράφουν μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές. “Κατακκόκινο” ταμπλό στο ΧΑ, όπου ο ΓΔ χάνει πάνω από 2% και ο τραπεζικός δείκτης βυθίζεται στο -3%. Ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης – συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών -  προσελκύοντας κεφάλαια που αναζητούν ασφάλεια.

Νέα πηγή αβεβαιότητας αποτελούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που εγκυμονούν τον κίνδυνο “ανάφλεξης” με εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Το κλίμα επιβαρύνεται από τις ανησυχίες για επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων και για την εξέλιξη της πανδημίας, με την εμφάνιση νέας μετάλλαξης.

Πακτωλοί χρήματος ρέουν από τα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων προς τα ασφαλέστερα κρατικά χρεόγραφα. Οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης συνεχίζουν να τρέχουν σε ρυθμούς ράλ,ι καθώς η ζήτηση αυξάνεται - και οι αποδόσεις τους υποχωρούν.

Κατά 3,5 μονάδες βάσης υποχωρεί σήμερα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που είχε πέσει κατά 5,5 μονάδες την Παρασκευή. Μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζει το αντίστοιχο ιταλικό, με την απόδοση του να υποχωρεί κατά 5 μ.β.

Ενισχύονται επίσης τα ελλληνικά. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά 8,3 μονάδες, στο 1,61%. Του 5ετούς πέφτει 7,4 μβ από το κλείσιμο της Παρασκευής και  διαμορφώνεται σε 0,69%.

Χάνονται στηρίξεις

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα χρηματιστήρια. Ο γερμανικός DAX και ο CAC-40 στο Παρίσι χάνουν περίπου 2%, ο βρετανικός FΤSE-100 υποχωρεί κατά 1,4%.

Στο ΧΑ η εικόνα επιδεινώθηκε σταδιακά και στις 13:00 οι δείκτες κετέγραψαν χαμηλά ημέρας. Ακολούθησε ασθενής ανοδική αντίδραση που  περιόρισε τις απώλειες. Με αρνητικό πρόσημο 7 στις 8 μετοχές. Ανησυχητική ένδειξη ο αυξημένος όγκος συναλλαγών, που υποδηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά και οι πιέσεις θα  συνεχιστούν.

Από τεχνική άποψη  ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη αποτελεί η διάσπαση της  στήριξης που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην περιοχή των 930 μονάδων, με την υπέρβαση των έως τότε υψηλών 12μήνου. Για να περιοριστούν οι πιθανότητες περαιτέρω διόρθωσης, ο ΓΔ θα πρέπει να επανέλθει έως την Τετάρτη πάνω από αυτή την περιοχή.

Μετοχές και δείκτες

 Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 926 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,75%. Νωρίτερα σημείωσε χαμηλό -2,18% στις  921,93.  
 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 1,75%, κινούμενος περί τις 2.236,5 μονάδες. Απώλειες 1,55% καταγράφει ο FT40M των mid caps
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -3,49% και τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε 2,50%. Attica Βank -3,2%, Eurobank και Εθνική 2,9%, Πειραιώς και Alpha -2,5%, Τρ. Ελλάδος -1%.

Στο κόκκινο επίσης όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Jumbo -4,3%, Motor OIl -2,5%, Μυτιληναίος -2,3%, Lamda -2,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Aegean -2%, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ -1,8%, Coca-Cola και ΕλβάλΧαλκόρ -1,5%.

Στα mid caps μόνο τρεις μετοχές  θετικό πρόσημο: Καμπάς +6,3%, Φουρλής +1%, Κρι-Κρι +0,3%. Στον αντίποδα Intracom +3,8%,  Πλαίσιο -3,5%, Profile, Epsilon, και Παπουτσάνης -3,2%, Αβαξ -2,5%, EXAE -2,3%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα