Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών


Η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στη νομοθεσία και στην πράξη θα πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από την 1 Απριλίου έως αύριο, 12 Απριλίου, για να αξιολογήσει την πρόοδο στην εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και την επίτευξη ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

«Ενδιαφερόμαστε κυρίως για νομοθετικά μέτρα και πολιτικές και τον αντίκτυπό τους στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στην Ελλάδα» αναφέρει η Elizabeth Broderick, μέλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων. 

Η ομάδα, η οποία συμπεριλαμβάνει και την Alda Facio, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο.

«Θα εξετάσουμε όλες τις πτυχές της ζωής των γυναικών. Θα δούμε τα επιτεύγματα και τις καλές πρακτικές, καθώς και τα κενά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας και των επιβεβλημένων μέτρων λιτότητας, μεταξύ άλλων», λένε οι εμπειρογνώμονες.

Η ομάδα φιλοδοξεί να εξετάσει την κατάσταση όλων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστριών και όσων έρχονται αντιμέτωπες με πολλαπλές μορφές διακρίσεων. Θα συναντηθούν με αξιωματούχους της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους κυβερνητικών φορέων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών καθώς και με μεμονωμένα άτομα.

Οι εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν τις αρχικές τους παρατηρήσεις σε μια συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Electra Hotel, Ερμού 5, στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, στις 12 Απριλίου. Πρόσβαση στη συνέντευξη τύπου θα δοθεί αποκλειστικά σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Η ομάδα εργασίας, σύμφωνα με το unric.org, θα υποβάλει την πλήρη έκθεση της στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο του 2020.

Η  ομάδα εργασίας των ΗΕ για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στη νομοθεσία και στην πράξη δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών το 2011 για να προσδιορίσει, να προωθήσει και να ανταλλάξει απόψεις σε διαβούλευση με τα κράτη και άλλους φορείς για καλές πρακτικές που σχετίζονται με την εξάλειψη των νόμων που προωθούν τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Η ομάδα έχει επιφορτιστεί επίσης με το άνοιγμα διαλόγου με τα κράτη καθώς και με άλλους φορείς σχετικά με νόμους που επιδρούν αρνητικά σε βάρος των γυναικών και προωθούν τις διακρίσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις