Πολιτική

Στην «έξοδο» η οικογένεια Μπόμπολα;


Ενώ ο Ιβάν Σαββίδης παραμένει στην «πόρτα» του «Πήγασου» περιμένοντας τα… κλειδιά  από τον Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος του έχει παραχωρήσει ήδη το ποσοστό-διαβατήριο για το Mega Channel, εξελίξεις αναμένονται και στο υπόλοιπο επιχειρηματικό κομμάτι της αυτοκρατορίας Μπόμπολα.

Εντονη σεναριολογία προκαλεί η αλλαγή μετοχικών ισορροπιών στην εταιρεία χόλντινγκ του ομίλου, όπου από πολύ καιρό σοβεί εσωτερική κρίση, με αντιπαραθέσεις μεγαλομετόχων και διαφωνίες ως προς την επιχειρηματική στρατηγική.

Αγοράζοντας πακέτα μετοχών, ο αντιπρόεδρος της «Ελλάκτωρ» Δημήτρης Κούτρας και οι αδελφοί Καλλιτσάντση αύξησαν τα ποσοστά συμμετοχής τους και εκτιμάται ότι θα διεκδικήσουν πλέον ισότιμο ρόλο με τον Λεωνίδα Μπόμπολα, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της οικογένειας στον όμιλο.

Οι μετοχές αυτές ανήκαν στην επενδυτική εταιρεία Mitica του μεγαλοεπενδυτή Γ. Τζιβέλλη και είχαν ενεχυριασθεί στην Alpha Bank, η οποία τις εκποίησε χθες, επειδή τα δάνεια έμειναν απλήρωτα.

Ηταν ένα πακέτο που αντιπροσωπεύει το 10% της «Ελλάκτωρ», εταιρείας μέσω της οποίας ελέγχονται δεκάδες επιχειρήσεις στους τομείς  κατασκευών, real estate,  ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων,  διαχείρισης-εκμετάλλευσης εθνικών οδών κλπ.

Το περίεργο είναι ότι ο Λεωνίδας Μπόμπολας (φωτο) δεν πήρε ούτε μία από αυτές τις μετοχές, αφήνοντας τους δύο εταίρους του να  αυξήσουν τα ποσοστά τους. Εμεινε με το περίπου 15% που κατείχε, συν το ποσοστό (περίπου 4%) που αθροίζουν άλλα μέλη της οικογένειας του και ελεγχόμενες εταιρείες.

•    Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Μπόμπολα και Διευθύνων σύμβουλος του «Ακτωρα»  Δημήτρης Κούτρας πήρε 5.230.000 μετοχές μέσω της εταιρείας «Adamas Group», ανεβάζοντας το ποσοστό του από 2,62% σε 5,58%
•    Ό Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος της «Ελλάκτωρ» και δεύτερος βασικός μέτοχος πήρε 2.400.000 μετοχές (1,36%), μέσω της offshore εταιρείας Argonio Enterprises.
•    Ο αδελφός του Δημήτρης Καλλιτσάντσης, αντιπρόεδρος της «Ελλάκτωρ» πήρε 700.000 μετοχές (0,4%).

Μετά από αυτές τις αγορές, οι αδελφοί Καλλιτσάντση υπολογίζεται ότι ελέγχουν περίπου  το 13% στην χόλντινγκ του ομίλου Μπόμπολα.

Εκτιμάται ότι αυτή η ανατροπή μετοχικών ισορροπιών θα είναι το πρώτο βήμα σημαντικών εσωτερικών αλλαγών στον όμιλο.

Επιχειρηματικοί και τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η οικογένεια Μπόμπολα σκοπεύει να αποσυρθεί σταδιακά από την «πρώτη γραμμή», προκειμένου να διευκολύνει τη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου στις κατασκευές, την ενέργεια και τα έργα ΣΔΙΤ (συμπράξεις με το Δημόσιο)

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις