Τράπεζες

Στην Davidson Kempner τα «κόκκινα» της Alpha Bank


 Την αμερικανική Davidson Kempner επέλεξε η Alpha Bank ως προτιμητέο επενδυτή για την πώληση του πακέτου τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων «Galaxy» και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal.

Οπως μετέδωσε το Reuters, η Davidson Kempner κατέθεσε υψηλότερη οικονομική προσφορά από την Pimco, που ήταν ο δεύτερος υποψήφιος αγοραστής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφερε 290 εκατ. ευρώ για το 60% της εταιρείας διαχείρισης και για το 20% των ομολογιών μέσης διαβάθμισης (mezzanine)  που εκδίδονται με την τιτλοποίηση.

 Αν το deal ολοκληρωθεί, η Alpha Bank θα μειώσει δραστικά τα  μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της (NPEs), που θα περιοριστούν  από 43% σε 24% του δανειακού χαρτοφυλακίου της.

Πέραν του πακέτου τιτλοποιούμενων δανείων 10,8 δισ. ευρώ, η αμερικανική εταιρεία θα αποκτήσει μέρος των ομολογιών μέσης διαβάθμισης καθώς και 60%-80% των μετοχών της εταιρείας Cepal (60%-80%), η οποία διαχειρίζεται απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά.

 Η Alpha Bank θα κρατήσει  σε πρώτη φάση το υπόλοιπο 40% της Cepal, ενώ αρχικά σχεδίαζε να διατηρήσει μόνον 20%.

Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους και θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες κινήσεις ελληνικής τράπεζας για τη μείωση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων..

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης