Τράπεζες

Στην Davidson Kempner τα «κόκκινα» της Alpha Bank


 Την αμερικανική Davidson Kempner επέλεξε η Alpha Bank ως προτιμητέο επενδυτή για την πώληση του πακέτου τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων «Galaxy» και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal.

Οπως μετέδωσε το Reuters, η Davidson Kempner κατέθεσε υψηλότερη οικονομική προσφορά από την Pimco, που ήταν ο δεύτερος υποψήφιος αγοραστής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφερε 290 εκατ. ευρώ για το 60% της εταιρείας διαχείρισης και για το 20% των ομολογιών μέσης διαβάθμισης (mezzanine)  που εκδίδονται με την τιτλοποίηση.

 Αν το deal ολοκληρωθεί, η Alpha Bank θα μειώσει δραστικά τα  μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της (NPEs), που θα περιοριστούν  από 43% σε 24% του δανειακού χαρτοφυλακίου της.

Πέραν του πακέτου τιτλοποιούμενων δανείων 10,8 δισ. ευρώ, η αμερικανική εταιρεία θα αποκτήσει μέρος των ομολογιών μέσης διαβάθμισης καθώς και 60%-80% των μετοχών της εταιρείας Cepal (60%-80%), η οποία διαχειρίζεται απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά.

 Η Alpha Bank θα κρατήσει  σε πρώτη φάση το υπόλοιπο 40% της Cepal, ενώ αρχικά σχεδίαζε να διατηρήσει μόνον 20%.

Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους και θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες κινήσεις ελληνικής τράπεζας για τη μείωση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων..

Διαβάστε επίσης