Άμυνα & Διπλωματία

Στην ατζέντα των συζητήσεων ΕΕ και Αλβανίας η προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας


Στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε η 15η Σύνοδος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Αλβανίας για τη Σύνδεση και Σταθερότητα της Αλβανίας, υπό την προεδρία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Στη συνάντηση, που ήταν η δεύτερη μέσα στο 2022, τονίστηκε «η συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα των αλβανικών αρχών στην προώθηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων» και αυτός είναι ο λόγος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κ. Κεφαλογιάννη, που «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης με την Αλβανία, τον Ιούλιο, και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του, ο κ. Κεφαλογιάννης -και ως πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας- τόνισε «την ισχυρή θέληση της Αλβανίας στην ενταξιακή της προοπτική και την κοινή θέση που έχει με την ΕΕ σε μία σειρά θεμάτων γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Χαιρέτισε, επίσης, «τη διαφαινόμενη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας να προσφύγουν στη Χάγη με κοινό υποσχετικό για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών» και τόνισε «την ανάγκη να υποστηριχθούν από τις αλβανικές αρχές οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που κινούνται προς την κατεύθυνση ευθυγράμμισης του νομικού πλαισίου της Αλβανίας με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Μεταρρυθμίσεις που, όπως υπογραμμίζεται, «θα εδραιώσουν την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των εθνικών μειονοτήτων, όπως η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, το δικαίωμα στον εθνικό και θρησκευτικό αυτοπροσδιορισμό, στην πολιτιστική ταυτότητα και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της ελληνικής μειονότητας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα