Άμυνα & Διπλωματία

Στην Αθήνα ο στρατάρχης Χάφταρ


Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αθήνα ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, o οποίος έφτασε χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα και σήμερα θα έχει συνομιλίες που με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από τη σύσκεψη του Βερολίνου και η επίσκεψη αυτή λαμβάνει μεγάλη σημασία. Πηγές από το ΥΠΕΞ επισημαίνουν ότι ο Λίβυος στρατάρχης αποκτά μίας πρώτης τάξεως πολιτική αναγνώριση από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, το οποίο, μάλιστα, είναι γειτονικό και οπωσδήποτε, συνδυαζόμενο με την Αίγυπτο, εξισορροπεί την τουρκική πίεση.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προστεθεί και η δήλωση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί το μνημόνιο με την Τουρκία για την μεταξύ τους οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανάφερε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στο πλαίσιο της ΕΕ για το θέμα τη Λιβύης αν δεν ανακληθεί το μνημόνιο Τουρκίας-Σάαρτζ για την ΑΟΖ
 

Διαβάστε επίσης