Επιχειρήσεις

Στην αντεπίθεση ο Βγενόπουλος: Διεκδικεί 1,2 δισ. ευρώ από την Κύπρο


Βολές κατά κυβέρνησης, δημοσιογράφων και δικαστών

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης της αρμοδίας Εισαγγελέως Εφετών, η οποία δικαιώνει τον Ανδρέα Βγενόπουλο και θέτει στο αρχείο καταγγελίες περί διάπραξης πιθανών ποινικών αδικημάτων που αφορούσαν την Λαϊκή Τράπεζα και τα στελέχη της κατά την περίοδο 2006-2011, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της πρώην Μαρφίν περνάει στην αντεπίθεση και διεκδικεί το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ από τη Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς καταστράφηκε η επένδυση του ομίλου και άλλων επενδυτών.

"Αυτή η νόμιμη απαίτησή μας δυστυχώς ήταν η αιτία πρωτοφανών εχθροπραξιών από κύκλους της Κύπρου, που ήθελαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη", είπε ο κ. Βγενόπουλος σε συνέντευξη Τύπου,

Υπενθυμίζεται ότι, η Λαϊκή Τράπεζα έχει προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο κατά της Ελλάδας και διεκδικεί ως αποζημίωση που φτάνει τα 4 δισ για το κούρεμα των ομολόγων, έκανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για πρωτοφανή εχθρική ενέργεια της Κύπρου η οποία όπως κατήγγειλε είχε γίνει μια προσπάθεια να φανεί ότι είναι προσπάθεια εξυγίανσης. Όπως πρόσθεσε όμως, «Από τα πρακτικά της Κυπριακής Βουλής, φάνηκε ότι ο δικηγόρος δηλώνει ότι είχε ζητηθεί η έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου», είπε ο κ. Βγενόπουλος. «Αποδεικνύεται λοιπόν», συνέχισε, «ότι η πράξη της Λαϊκής Τράπεζας είναι εχθρική πράξη της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Ελληνικής». Αναρωτήθηκε επίσης «τι θα είχε συμβεί, αν η Γερμανία προσέφευγε κατά της Ελλάδας;».

Επίθεση στον Κώστα Βαξεβάνη

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε στον Κώστα Βαξεβάνη λέγοντας ότι έχει κάνει σφοδρές επιθέσεις για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί με δύο μηνύσεις και υπάρχουν άλλες δεκαεπτά προς εκδίκαση. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Στις 12 Ιανουαρίου του 2012, ο δημοσιογράφος είχε έρθει στο γραφείο μου και ρώτησε αν η εταιρεία κάνει χορηγίες, προσθέτοντας ότι παρέχει υπηρεσίες αποδελτίωσης και πως επειδή η εικόνα του ομίλου δεν ήταν πολύ καλή, θα μπορούσε να βοηθήσει». Είπε ακόμα ο κ. Βγενόπουλος ότι μετά την αλλαγή της κυβέρνησης ο κ. Βαξεβάνης απέκτησε πολιτικά ερείσματα, επιτρέποντάς του να επεμβαίνει στη δικαιοσύνη. «Μίλησε για εκφοβισμό. Όταν βγαίνει μια απόφαση που τον καταδικάζει, ο εισαγγελέας υφίσταται στοχοποίηση».

Και συνέχισε: «Τα διάφορα θέματα που αναφέρει αναβιβάζονται από ορισμένα όργανα της δικαιοσύνης ως θέματα. Με παραινέσεις του, παρακινεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτουν ερωτήσεις σε υπουργούς».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Δικαιοσύνης υιοθετώντας θέσεις του Κώστα Βαξεβάνη για την έρευνα που αφορούσε στη MIG. Είπε ακόμα ότι ο υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος απαντώντας υποστήριξε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί αυτή την υπόθεση. Και οι καταγγελίες συνεχίστηκαν κάνοντας λόγο για ανοχή της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τμήματος της Δικαιοσύνης. «Δεν ξέρω τα κίνητρα της ανοχής που του παρέχεται, αλλά οι συνέπειες στο κράτος δικαίου είναι καταστροφικές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισαγγελέας Εφετών κ. Αγγελής

Ο επικεφαλής της MIG κατήγγειλε ότι ο εισαγγελέας Εφετών κ. Αγγελής διέρρευσε έγγραφα. Ως προϊστάμενος δικαστικής συνδρομής έκανε μηνυτήρια αναφορά που χρεώθηκε στην εισαγγελέα διαφθοράς κα Ράικου και εν συνεχεία στην εισαγγελέα εφετών λόγω αρχαιότητας. Όπως ανέφερε, ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του είπε πως δεν γνωρίζει τίποτα προσωπικά, ό,τι λένε οι Κύπριοι. Σε απάντηση ποιοι Κύπριοι, απάντησε "δεν θυμάμαι".

Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχει προκαταρκτική εξέταση για διαρροή απόρρητων εγγράφων από τους κ.κ. Αγγελή και Βαξεβάνη. Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. «Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει ταχύτατα η υπόθεση;», αναρωτήθηκε.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα του Εθνους που αναφέρει ότι ο κος Παπαγγελόπουλος επικοινώνησε με εισαγγελέα δίνοντας οδηγίες σε ποιον άλλο εισαγγελέα να χρεώσει υπόθεση και μίλησε «για ιστορία που ξεφεύγει ολοκληρωτικά». Όπως είπε νομικά το δημοσίευμα, αλήθεια ή ψέματα, έπρεπε να διαψευστεί για να διαφυλαχτεί το κύρος των εισαγγελέων. Όταν δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών και υπάρχει πολιτική οδηγία οποιαδήποτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί είναι άκυρη, σημείωσε επικαλούμενος και τις νομικές του γνώσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις