Αγορές

Στην άμυνα το χρηματιστήριο, ψάχνει στηρίγματα


Σε τροχιά ελεγχόμενης αργής διολίσθησης παραμένει το ΧΑ, καταγράφοντας μικρές καθημερινές απώλειες, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί και η ημερήσιος τζίρος περιορίζεται. Στην αγορά κερδίζουν έδαφος ο προβληματισμός και η επιφυλακτικότητα, που συνηγορούν σε αποφυγή ανάληψης πρόσθετου ρίσκου και σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

 Αρνητική ένδειξη στη σημερινή συνεδρίαση η αυξημένη προσφορά στα call auctions, όπου πραγματοποιήθηκε πάνω από 10% του ημερήσιου τζίρου και οι τιμές πιέστηκαν χαμηλότερα.

"Γκρίζα" εικόνα και στις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου κυριαρχεί το θέμα των επιτοκίων, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Fed δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μειώσεις από τον Ιούνιο, αφήνοντας στην ΕΚΤ την πρωτοβουλία.

Στο ΧΑ, μετά την πρόσκαιρη κατάληψη του οχυρού των 1.500 μονάδων και τη μικρή διόρθωση που ακολούθησε, η μάχη αγοραστών-πωλητών μετατοπίζεται χαμηλότερα, όπου αναζητούνται ακόμη ισορροπίες. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται χωρίς τάση, με τον ΓΔ να παλινδρομεί  μεταξύ 1.470 και 1.485 μονάδων.

Η εικόνα της σημερινής και των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων δημιουργεί την εντύπωση ότι η αγορά έχει μπει σε φάση αποθέρμανσης  και θα κινηθεί σε τροχιά σταθεροποίησης, χωρίς αυτό να αποκλείει ανοδικές (ή καθοδικές) "εξάρσεις" από επιμέρους μετοχές.

 Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν πολλοί αναλυτές, εκτιμώντας ότι η μεσοχρόνια τάση δεν έχει αλλάξει και ότι θα συνεχιστούν οι εισροές κεφαλαίων, που θα συντηρούν και μπορεί να ενισχύσουν την ανοδική δυναμική της αγοράς.

  Οι κινήσεις στο επιχειρηματικό πεδίο, τα deals που κλείνουν ή κυοφορούνται, καθώς και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, αποτελώντας καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος.

 Μετοχές και δείκτες

Με εναλλαγές προσήμων και σε μικρό εύρος διακύμανσης κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, με υποτονικές συναλλαγές και αυξημένο τζίρο στο κλείσιμο.

Ο Γενικός Δείκτης   κινήθηκε  από τις 1.469,72 μονάδες (-0,81%) μέχρι τις 1.481,11 (-0,04%). Εκλεισε στις 1.477,69 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,27%.

Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,24%, τερματίζοντας στις 3.581,03 μονάδες. Κατά 0,53% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,33%, πήγε ανοδικά μέχρι +0,28% και τερμάτισε με οριακές απώλειες 0,15%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Πειραιώς  +0,8%. Στον αντίποδα Alpha -0,7%, Eurobank -0,5%, Εθνική -0,2%. Αμετάβλητες Optima, Attica Bank και Τρ. Ελλάδος.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ξεχώρισαν Autohellas +2,5%, ΕΛΠΕ +2,4%, ΕΥΔΑΠ +1%, ΟΠΑΠ +0,9%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Cenergy -2,1%, Motor Oil -2%, Ελλάκτωρ -1,9%, Τιτάν -1,2%, Jumbo -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα