Αγορές

Στην άμυνα το χρηματιστήριο, μικρές απώλειες


Σκοντάφτοντας στα υψηλά 19μήνου όπου έφθασε προ ημερών, η χρηματιστηριακή αγορά αναδιπλώνεται. Χωρίς να έχουν πάρει ακόμη το δρόμο της διόρθωσης, οι βασικοί δείκτες κινούνται πτωτικά,καταγράφοντας μικρές απώλειες

Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός, ένδειξη επιφυλακτικότητας των διαχειριστών χαρτοφυλακίων που αναμένουν ασφαλέστερες ενδείξεις για τη δυναμική της αγοράς και για τη διαμόρφωση του οικονομικού και πολιτικού κλίματος.

Οι τραπεζικές μετοχές άντεξαν στην πίεση ρευστοποιήσεων από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και ο κλαδικός τους δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο, αλλά οι δύο βασικοί δείκτες του ΧΑ τερμάτισαν στο κόκκινο, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση η αγορά θα δυσκολευτεί να συνεχίσει πάνω από τα υψηλά 12μήνου που κατέγραψε στη χθεσινή συγκυρία.

Η βραχυχρόνια συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, καθώς η πανδημία και οι επιπτώσεις της παραμένουν πρόβλημα για την οικονομία, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός κατέληξε σε μίνι-φιάσκο, ενώ η άνοδος των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα υποδηλώνει προβληματισμό για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Η αγορά αναμένει σήμερα με ενδιαφέρον την έκβαση της επανέκδοσης  5ετών και 30ετών ομολόγων, που θα δείξει πολλά ως προς τις εκτιμήσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την Ελλάδα.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κέρδη. Ομως οι βασικοί δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση, υπό την πίεση ρευστοποιήσεων. Τώρα βρίσκονται στα χαμηλά  ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,62% στις 928,87 μονάδες. Τώρα υποχωρεί κατά 0,30% στις 920. Αναλυτές επισημαίνουν ότι θα αποτελέσει θετική ένδειξη η παραμονή του σ' αυτή την περιοχή και η αποτροπή περαιτέρω πτώσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις.

  Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,25%, υποχωρώντας στις 2.208,8 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,73%, γύρισε καθοδικά μέχρι -0,51% και τώρα σημειώνει οριακές απώλειες 0,20%. Με θετικό πρόσημο Εurobank +1,6% και Τρ. Ελλάδος+1,2%. Στον αντίποδα  Πειραιώς -1,7%, Attica Bank -1,4%, Alpha -1%, Εθνική -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΥΔΑΠ +1,8%, ΑΔΜΗΕ +1,5%, Τιτάν και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,2%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -2,5%,  Βιοχάλκο και Σαράντης -1,8%,  Ελλάκτωρ και ΟΛΠ -1,5%, ΔΕΗ και ΟΤΕ -1,1%,  ΕΛΠΕ -3,2%, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν -2,7%,  Motor Oil -0,9%.

Στα mid caps εντυπωσιάζει το Πλαίσιο με +7,6%. Profile +5,2%, Ικτίνος και Κρι-Κρι +0,8%. Στο κόκκινο Αβαξ  -1,3%, Φουρλής -1%, Ιντρακάτ -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης