Χρηστικά

Στην… παράταση κρίνονται τα αναδρομικά των συνταξιούχων!


350.000 συνταξιούχοι διεκδικούν την καταβολή των δώρων για κύριες και για επικουρικές συντάξεις

Νέα παράταση αγωνίας για τα αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, σηματοδοτεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να καθυστερήσει περαιτέρω τη λήψη απόφασης για μία εκ των πολλών περικοπών των συντάξιμων αποδοχών το έτος 2012.

Πρόκειται για την υπόθεση που αφορά στις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινού επιδόματος, αλλά λόγω της παραγραφής, η διεκδίκηση αφορά στη περίοδο από Ιούνιο 2015 έως  Μάιος 2016.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τα δώρα της συγκεκριμένης περιόδου, κάτι το οποίο έχουν κερδίσει σε δίκες που προηγήθηκαν αλλά η τελική ετυμηγορία αργεί χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι με τρεις πιλοτικές δίκες το 2019 και το 2020, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν στις συντάξεις από το δεύτερο μνημόνιο το 2012 και συγκεκριμένα με τον ν.4093/2012.

Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή των συγκεκριμένων αναδρομικών, αλλά όχι για όλους!

Η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε, μεν, στην απόφαση της πιλοτικής δίκης του 2019, ώστε να δοθούν οι περικοπές του ανωτέρω 11μήνου, αλλά μόνο σε όσους είχαν υποβάλει αγωγές και αποφάσισε να μην χορηγήσει τα αναδρομικά στους υπόλοιπους.

Παράλληλα στο διάστημα που μεσολάβησε, συνεχίστηκε η κωλυσιεργία από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να καταφέρει να επιτύχει απορριπτική απόφαση.

Ο λόγος είναι το μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται η απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι υπάρχει δεδικασμένο, για όσους προσέφυγαν.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2022  ο ΕΦΚΑ έθεσε νέο προδικαστικό ερώτημα προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, σε σχέση με τη συνταγματικότητα των δώρων για το 11μηνο, παρατείνοντας τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης.

Η τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, παρότι το ΣτΕ είχε κρίνει στις πιλοτικές δίκες ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές, δεν έλαβε απόφαση, αλλά αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, προκειμένου να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη των περικοπών των δώρων των συνταξιούχων.

Η εξέλιξη αυτή παρασύρει σε αντίστοιχες παρατάσεις, τις ημερομηνίες εκδίκασης των αγωγών που εκκρεμούν στα αρμόδια δικαστήρια.

Με τις ατομικές ή ομαδικές αγωγές περίπου 350.000 συνταξιούχοι διεκδικούν την καταβολή των δώρων για κύριες και για επικουρικές συντάξεις για την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα