ΕΥΖην

Στιγμιότυπα καθημερινότητας στις τοιχογραφίες του L’Ghacham


Οι εκφραστικές τοιχογραφίες του Mohamed L'Ghacham μεγεθύνουν ανεπιτήδευτα περιστατικά – ένα πάρτι γενεθλίων ή τα πρώτα βήματα που κάνει ένα μικρό παιδάκι – σε έναν εορτασμό της καθημερινότητας.

Αυτό τον μήνα, ο με έδρα τη Βαρκελώνη Μαροκινός καλλιτέχνης δρόμου θα ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές χώρες για να υλοποιήσει διάφορα πρότζεκτ, ενώ ατομική έκθεση μικρότερου μεγέθους έργων του ζωγραφικής θα φιλοξενηθεί το καλοκαίρι στην αίθουσα τέχνης PDP Gallery του Λος Άντζελες.

Ο L'Ghacham αναδημιουργεί παλιές φωτογραφίες ως έργα τέχνης μεγέθους τοίχου ενός κτηρίου σε διάφορες τοποθεσίες στη Γηραιά Ήπειρο: μια γυναίκα που ετοιμάζεται να πέσει για ύπνο, τις χαοτικές στιγμές πριν ένα οικογενειακό πορτρέτο μπροστά από τον φακό και άλλα.

«Αυτές οι πρώτες τοιχογραφίες έγιναν σε εγκαταλελειμμένα, κατεδαφισμένα κτήρια ή, απλά, στα προάστια πόλεων και σε δημόσιους χώρους. Ο αντίκτυπος του να βλέπω μια τέτοια εικόνα ζωγραφισμένη σε τέτοιους χώρους με τεχνική που είναι πιο κοντά στην κλασική ζωγραφική παρά στο γκράφιτι, δημιούργησε για μένα μια καλλιτεχνική άποψη» δήλωσε, μιλώντας στο Colossal.
 
Σήμερα, ο καλλιτέχνης δρόμου αντλεί παλιές φωτογραφίες ή βίντεο τραβηγμένα στο σπίτι από γείτονες ή από τα αρχεία μιας πόλης για να συνδεθεί πιο ευθέως με την τοπική κουλτούρα. Το ύφος του είναι απαράλλαχτο, αλλά οι τοιχογραφίες του αντικατοπτρίζουν αυτούς που ζουν εκεί κοντά.

«Πιστεύω ότι (οι τοιχογραφίες) ενδέχεται να είναι πολύ συμβολικές και ότι πολύς κόσμος νιώθει ότι αναπαρίσταται ακόμη κι αν δεν είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές που απεικονίζονται» είπε.

«Έως σήμερα, πρόθεσή μου είναι να αποτίσω φόρο τιμής και να κάνω ορατές καταστάσεις μέσα στις οποίες όλοι ζούμε και των οποίων την αξία καμιά φορά δυσκολευόμαστε να εκτιμήσουμε».
 
Μια επίσκεψη στον λογαριασμό του Mohamed L'Ghacham στο Instagram (/mohamedlghacham/) επιτρέπει γνωριμία τόσο με τοιχογραφίες του, όσο και με τα μικρότερα έργα του ζωγραφικής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Τέχνη